Grubješić: Brisel da obezbedi približavanje stavova Beograda i Prištine

Suzana Grubješić - Centar za spoljnu politiku
Izvor: RTS

U pregovorima Beograda i Prištine pitanje svih pitanja je Zajednica srpskih opština, a odgovornost Brisela u dijalogu je veća od odgovornosti učesnika u pregovorima, pošto treba da obezbedi da se suprotstavljeni stavovi približe, kaže potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić. 

"Sigurna sam da će se opet postaviti kao zahtev sa srpske strane, ali bez ikakvih konkretnih odgovora i garancija da će se konačno krenuti u formiranje ZSO, što predstavlja veliku prepreku za nastavak važnijeg, političkog dijaloga, jer politički dijalog treba da rezultira sveobuhvatnim sporazumom o normalizaciji odnosa”, rekla je Grubješić za RTS. 

Pre toga, smatra, potreban je politički dogovor koji podrazumeva kompromisno rešenje koje bi bilo održivo, jer će se nametnuta rešenja teško sprovoditi. 

Navodeći da Brisel treba da obezbedi da se suprotstavljeni stavovi približe, Grubješić kaže da do sada u toj nameri nisu uspevali. 

"Nadam se da su ovu letnju pauzu iskoristili da malo drugačije posmatraju na stvari, da vide ko je spreman na kompromis, a ko na kompromis nije spreman. Meni je nezamislivo da se politički dijalog nastavi, a da u ovom tehničkom, ekspertskom nije bilo nikakvog napretka i da se, kao prošli put, rastanu sa rečenicom 'nismo se složili ni oko čega, napretka nema'", naglasila je Grubješić.

Istakla je da su SAD uputile ohrabrenje i Beogradu i Prištini da se i dalje pridržavaju Vašingtonskog sporazuma i tačke koja se odnosi na uzdržavanje Prištine od apliciranja u međunarodnim organizacijama, a Beograda od diplomatske akcije povlačenja priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova.

"Ukoliko Priština krene sa apliciranjem u međunarodne organizacije, iz Beograda postoji i pravo i obaveza da se nastavi sa diplomatskom akcijom povlačenja priznanja", navela je Grubješićeva.

Govoreći o potencijalnom pokušaju Prištine za učlanjenje u Savet Evrope, Suzana Grubješić je navela da je nezamislivo da Savet Evrope prekrši statut u kojem se navodi da je za učlanjenje potrebno da kandidat za članstvo bude članica Ujedinjenih nacija.

"U Savetu Evrope su sve evropske države, osim Belorusije, ali sve su članice UN i međunarodno priznate države, što Kosovo nije", zaključila je Grubješićeva.

Povodom dešavanja u Crnoj Gori, Grubješić kaže da je stekla utisak da su tenzije u Crnoj Gori počele da se smiruju, ali smatra da politika ekstremizma i nasilja ima jako mali broj pristalica i da su građani Crne Gore ostali svojim kućama, a "da je na Cetinju bilo par stotina nečijih jurišnika koji su pokušali da spreče mitropolita Joanikija da postane 41. mitropolit koji je ustoličen u Manastiru Svetog Petra Cetinjskog.

Ja
07. Septembar 2021.
Mnogo je godina proslo za nista nije reseno briselskog sporazuma i do danas vidimo silu lazi zla nepravda godinama ali nikakvog sporazuma dogovorenog potpisanog i nista nije reseno vidimo silu godinama sto je niko ne spreci i sto se nije smelo dozvoliti !!!!