Grubješić: EU da ubedi Kurtija da je dijalog prioritet

Suzana Grubješić
Izvor: Kosovo Online

Pre nastavka nove runde dijaloga Beograda i Prištine, koju je za drugu polovinu juna najavio šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, Briselu je, smatra potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ostalo da ubedi Aljbina Kurtija da dijalog sa Beogradom bude na vrhu prioriteta prištinske vlade.

Jer je to, ističe, ona "u skladu sa evropskom agendom''.

Grubješić očekuje da će posle 18. maja, kada će Borelj u Briselu organizovati tradicionalnu večeru za lidere Zapadnog Balkana, biti jasnije da li će i kada doći do nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou.

"Da li će to biti krajem juna ili ne, ostaje da se vidi. Za 22. jun je zakazan Savet opštih poslova EU na kome bi se raspravljalo o proširenju i doneli određeni zaključci, a pretpostavljam da je ideja Borelja da pre Saveta bude održan nastavak dijaloga", kaže Grubješić za Tanjug.

Komentarišući Boreljovu izjavu da zvaničnici EU ''ne mogu da odu na odmore bez nastavka dijaloga'', Grubješić kaže da je to ''uzgred rečeno'' i da letnja pauza nema nikakve veze sa suštinom, a to je, kako ističe, da dijalog treba nastaviti ne samo zbog Brisela, već i zbog Beograda i Prištine.

Podseća da je po prvobitnoj zamisli nova runda dijaloga trebalo da bude održana danas, ali da je odložena jer Aljbin Kurti nije želeo da prisustvuje nastavku dijaloga ''iz raznoraznih razloga'' koje je iznosio, od kojih je, smatra Grubješić, ključan da mu dijalog nije visoko na listi prioriteta.

Grubješić napominje da nije prvi put da Kurti odlaže nastavak dijaloga, ali da EU i SAD ''treba da znaju sa kim imaju posla'' i ističe da sa Kurtijem, koji je osvojio većinu na izborima, treba da se razgovara i da se radi na tome da dijalog sa Beogradom bude tamo gde mu je mesto - na vrhu prioriteta prištinske vlade.

Kako kaže, ukoliko prištinske vlasti žele evropsku budućnost, moraju da rešavaju sva otvorena pitanja, dok je, ističe Grubješić, na Briselu da dogovori sa Prištinom kada će biti nastavljen dijaloga za koji je Beograd spreman.

''U suštini, bitno je šta će biti na stolu i o čemu će se razgovarati. Bez garancija da će se krenuti u ispunjavanje Briselskog sporazuma, ne vidim svrhu razgovora na najvišem političkom nivou jer će o tehničkim pitanjima razgovarati eksperti'', navodi Grubješić.

Na pitanje o programu koji je usvojila prištinska vlada, a u kojem se, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, više ne spominje princip recioprociteta, ali da cilj ostaje konačni sporazum, koji, pored uzajamnog priznavanja sa Srbijom, podrazumeva i priznanje pet preostalih zemalja EU, Grubješić kaže da Priština nije u poziciji da postavlja preduslove za nastavak dijaloga i da je reciprocitet ''od početka bio besmislica''.

Uverena je da će biti nastavljeni pritisci i pozivanje da preostalih pet zemalja priznaju nezavisnost Kosova, ali napominje da to do sada nije promenilo njihov stav.

''Sigurna sam da te zemlje čekaju da vide da li će Beograd uspeti da se dogovori sa Prištinom i da li će biti postignut sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa. Svaka od njih ima sopstvene razloge zašto nije priznala nezavisnost Kosova bez obzira što pojedine imaju dobru saradnju sa Prištinom'', navodi Grubješić.