Hadžiu: Tražimo pravni osnov za tužbu protiv Srbije za genocid

Aljbuljena Hadžiu
Izvor: Klan Kosova

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu kaže da se traže stručnjaci koji će Kosovu pomoći da nađe pravni osnov i podnese tužbu protiv Srbije za genocid nad albanskim stanovništvom, prenosi Kljan Kosova. 

Iako je tužba u nadležnosti kabineta premijera, Hadžiu je za Kosovo pres rekla da su tokom prošle godine održali nekoliko sastanaka i da biraju stručnjake koji će pomoći Kosovu.

"Već smo imali nekoliko sastanaka u kabinetu premijera na kojima smo razgovarali o ovom pitanju. To je jedan od najosetljivijih procesa pa ne možemo da pričamo o tome. Radimo u tom pravcu i tražimo profile stručnjaka koji će nam pomoći, kao i pravni osnov na koji moramo da se pozovemo da pokrenemo tužbu za genocid, a to je u nadležnosti kancelarije premijera. Uveravam vas da radimo u tom pravcu", rekla je Hadžiu.

Ona je u intervjuu za Kosovo pres rekla i da će Ministarstvo pravde tokom januara uputiti Skupštini Kosova izmene paketa zakona u vezi sa tužilačkim sistemom. Reč je o izmenama i dopunama propisa koje proizlaze iz Strategije za vladavinu prava 2021–2026 i koje su dobile zeleno svetlo Venecijanske komisije. 

Hadžiu je još jednom naglasila da neće odustati od provere uprkos primedbama Evropske unije, a da su sve dileme oko izmena zakona već otklonjene u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije.

Precizirala je da se mišljenje Vencijanske komisije odnosi na tri pitanja, postizanje balansa u skladu sa evropskim standardima između tužilačkih i netužilačkih članova koje bira Skupština Kosova, zatim depolitizacija i pitanje izbora glavnog tužioca. 

"Uskoro ćemo prilagoditi izmene zakona sa mišljenjem Venecijanske komisije i uputitićemo ga Skupštini u januaru", navela je Hadžiu.

Glavnom tužiocu Aleksandru Ljumezi bliži se kraj mandata, a Hadžiu navodi da bi na tu funkciju trebalo da dođe osoba koja uživa moralni i profesionalni integritet i nije pod uticajem stranaca. Osoba koja ume da upravlja tužilačkim sistemom i koja nema propusta u slučajevima na koje su svi obraćali pažnju. 

"Imamo razne slučajeve koruptivnih afera koji su na ivici propasti. Ne treba amnestirati one koji su zloupotrebili službeni položaj i odgovorni su za štetu koju danas imamo na Kosovu", rekla je Hadžiu.