Haziri: Ramina uloga u dijalogu velika, problem što se Kurti nije sastao sa Makronom

Ljutfi Haziri
Izvor: Klan Kosova

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljufti Haziri poručio je da iranski napad na Izrael predstavlja ratno stanje i da tenzije u svetu veoma loše utiču na Balkan. S tim u vezi rekao je da je sreća što se Rama uključio u dijalog Beograda i Prištine, ali da je problem što se Kurti nije sastao s Makronom.

"Iranski napad na Izrael predstavlja novu situaciju i ratno stanje. Odnosi Kine i Severne Koreje napreduju. Osovina zla se gradi. Rat u Ukrajini sa svom svojom tragedijom se nastavlja. To treba osuditi, ali treba videti koliko loše utiče na Balkan i nas", napisao je Haziri na Fejsbuku.

Dodao je da je sada format dijaloga na Zapadnom Balkanu, gde su Kosovo i Srbija prvi prioritet, ne samo pod okriljem EU trija Šolc-Makron-Meloni, već da je i albanski premijer Rama iz regiona preuzeo ključnu ulogu.

"Ovo je od velike važnosti i treba da budemo srećni zbog toga. Problem ostaje što je sastanak predsednika Makrona sa srpskim kolegom održan i prvi put nemamo sastanak sa premijerom Kurtijem u ovom formatu", istakao je Haziri. 

Naglasio je da je uloga SAD i njenih saveznika nasilno demonstrirana pre 25 godina.

"Dobili smo rat, ali danas smo sami ugrozili mir. Oni koji su ovo zaboravili, neka danas vide deo toga šta to znači trajno prijateljstvo sa SAD, koje štite saveznika u svakom trenutku i svim kapacitetima. Vreme je videlo sve što se dešava sa našom Republikom!", napisao je predsednik DSK.