Hodžaj i Ramadani: Srbija “trojanski konj” Rusije

Enver Hodžaj
Izvor: Tanjug

Potpredsednik Vlade Kosova Enver Hodžaj optužio je Srbiju da je "trojanski konj" Rusije na Balkanu, dok zamenik kosovskog ministra odbrane Burim Ramadani kaže da Srbija, nabavkom oružja iz Rusije, šalje preteće poruke celom Balkanu.

“Zemlja odgovorna za genocid i četiri rata na Balkanu najviše u regionu troši na kupovinu oružja, uglavnom iz Rusije. Militarizacija zla je jasan signal destruktivnih namera Srbije da služi kao trojanski konj Moskve na Balkanu”, poručio je Hodžaj.

Ramadani navodi da su “srpski lideri postali vojnici ruskog predsednika Vladimira Putina na Balkanu, kako bi se osvetili NATO”.

U intervjuu listu “Epoka e re” Ramadani je ocenio da to znači da Srbija samo jača svoju vojnu interakciju sa Rusijom.

On je rekao da su Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Aleksandar Vulin postali Putinovi vojnici u znak odmazde za NATO na Balkanu.

Kaže da je to “ozbiljna briga za ceo Balkan” te da je jedini način stabilizacije bezbednosti i mira na Balkanu modernizacija balkanskih država, naročito u oblasti bezbednosti i odbrane.

“Kada su se sve ostale države u regionu ili pridružile ili su jasno okrenute NATO-u, to je jedina Srbija koja je krenula suprotnim putem i skretala ka tom suprotnom putu. Dakle, ova orijentacija prema Rusiji Srbije je nešto ozbiljno za ceo Balkan, " rekao je Ramadani.

On je nagovestio kakav bi trebalo da bude odgovor drugih zemalja u regionu na naoružavanje Srbije.

“Države zapadnog Balkana moraju da prodube svoju posvećenost demokratiji i regionalnoj saradnji. Oni ne bi ni na koji način trebali poljuljati u domaćim demokratskim reformama, bilateralnoj i regionalnoj saradnji, modernizaciji sigurnosnih institucija, kao i produbljivanju partnerstva sa SAD-om, NATO-om i EU-om “, rekao je on.

Ramadani je takođe govorio o tranziciji BSK, rekavši da se ovaj proces nastavlja i da će biti uspešno okončan.