Imeri: Kurti da se izvini Tačiju i Mustafi što ih je zbog ZSO nazvao izdajnicima

Visar Imeri
Izvor: Lajmi

Politički analitičar Visar Imeri kaže da će se obaveza formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom sprovoditi na osnovu prethodnih sporazuma, iz 2013. godine, a možda i sa elementima iz 2015. godine, kao i kombinacijom različitih evropskih primera primenjenih u praksi, prenosi Ekonomia online.

Imeri je rekao da se ime Zajednice može promeniti, ali da će to suštinski biti ono čemu se Samoopredeljenje protivilo toliko godina.  

Bivši predsednik Samoopredeljenja je rekao da premijer Aljbin Kurti treba da povuče optužbe za izdaju koje je izneo protiv Tačija i Mustafe zbog ZSO, ili da istu stigmu nosi na sebi.

„ZSO će biti zasnovano na sporazumu iz 2013. godine, jer u njemu ima svoju pravnu osnovu. Manji značaj imaju izjave premijera Kurtija i predsednika Srbije. Važan je tekst Statuta koji ćemo imati prvo kao predlog, a zatim kao konačan i usvojen tekst. On određuje formu i status ZSO-a, a ne izjave na dnevnopolitičkoj osnovi. Imali smo snažne izjave u dosadašnjem procesu dijaloga, koje nisu ništa suštinski promenile ni u procesu ni u sporazumu o kome smo slušali u subotu u Ohridu“, rekao je Imeri.

On je ocenio da se Kurti posle sastanka u Ohridu konačno pretvorio u kosovskog političara kakvi su bili drugi premijeri pre njega.

"Dakle, shvatio je da ne može i neće da se sukobljava sa zapadnim partnerima Kosova u pitanjima poput dijaloga sa Srbijom, da ne može da shvata politiku kao beskompromisni rat, već da taj kompromis, posebno u dijalogu sa Srbijom, treba shvatiti kao vrednost i priliku i na kraju da se postignuti dogovori moraju sprovoditi i da se od njih ne može pobeći“, naglasio je Imeri.

Smatra da je svaki kosovski premijer prošao kroz ovaj proces i da sada Kurti treba da izađe i objasni zašto je takav sporazum kakav je ohridski neizbežan, a onda da objasni zašto je promenio svoje dotadašnje stavove i došao na pozicije drugih lidera koje je optuživao zbog istih postupaka koje sam čini danas.

"Jednom rečju, ili će Kurti povući optužbu za izdaju koju je izneo protiv Tačija i Mustafe zbog ZSO, ili će nositi istu optužbu i stigmu na sebi”, rekao je Imeri.

Prema Imeriju, SAD insistiraju na postizanju sporazuma između Kosova i Srbije zbog bezbednosne situacije u Evropi, uslovljene ruskom invazijom na Ukrajinu.

„Mislim da bez uključivanja SAD proces dijaloga uopšte ne bi napredovao. Imali smo ga od 2011. godine kada je počeo sa manjim uspesima, ali sa dubljim i dužim zastojima. Sada, zbog bezbednosne situacije u Evropi, imamo izuzetan povratak interesovanja SAD za region, a potom i od EU. To je pozitivno. Evropska budućnost balkanskih zemalja, kada se shvati ozbiljno, najveća je transformativna snaga politika i društava balkanskih zemalja. U tom pravcu vidim angažovanje SAD i njihovo podsticanje da se dijalog i dogovor između Kosova i Srbije intenzivira“, rekao je Imeri.