Kadiu odgovorio Stanu: Ako zakonitost doprinosi deeskalaciji, šta je sa potezima Srbije

Klisman Kadiu
Izvor: Facebook

Savetnik zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljmija, Klisman Kadiu, zamerio je portparolu Evropske unije Peteru Stanu zbog rekacije na poslednje poteze Prištine, za koje je rekao da ne doprinose deeskalaciji situacije na terenu, te da su preduzete bez koordinacije i konsultacija sa EU. Kadiu mu je zato uputio niz pitanja u kojima je pobrojao korake koje je preduzela Srbija, a koji su, kaže, doprineli eskalaciji situacije na Kosovu i koje treba sankcionisati.

"Da li je bilo koordinacije kada su ruski Migovi leteli u septembru 2021. oko granice Kosova sa srpske strane? Šta je sa povećanjem borbene gotovosti vojske do maksimuma, i stacioniranjem trupa u blizini granice nekoliko puta u poslednje tri godine?", zapitao je Kadiu na društvenoj mreži "X".

Pitao je Stana i šta je sa izostankom saradnje oko registarskih tablica i rešenja u oblasti energetike u poslednje dve godine.

"Šta je sa barikadama krajem jula 2022? Šta je sa paljenjem automobila građana na severu? Šta je sa napuštanjem kosovskih institucija?", nastavio je Kadiu.

Pita i "šta je barikadama koje su kasnije usledila i napadom na kancelariju CIK-a u Mitrovici? Šta je sa bojkotom izbora? Šta je sa napadom na institucije, Kfor i novinare u maju 2023? Šta je sa kidnapovanjem naša tri policajca? Šta je sa agresijom u Banjskoj?", nabrojao je Kadiu.

Zatim je upitao i "šta je sa odbacivanjem sporazuma, tačnije francusko-nemačkog plana i njegovim nepotpisivanjem".

"Da li su svi ovi koraci pozitivno uticali na živote građana i doprineli normalizaciji odnosa? Pošto zakonitost i ustavnost remete i doprinose eskalaciji, da li navedeni koraci Srbije predstavljaju element eskalacije i da li ih treba sankcionisati?", dodao je Kadiu.