Kancelarija za KiM: Hapšenje Mile Anđelković je još jedan brutalni primer zastrašivanja povratnika

Kancelarija za KiM/bekdrop
Izvor: Kosovo Online

Pripadnici Кosovske policije uhapsili su noćas, na administrativnom prelazu Merdare, povratnicu na Кosovo Milu Anđelković (44) iz sela Novake kod Prizrena, i pod pratnjom policije je sproveli u stanicu u Suvoj Reci, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju za javnost se pojašnjava da je Anđelkovićeva uhapšena zbog navodno falsifikovanih papira za stan u Suvoj Reci, koji je njen otac dobio od Elektrokosmeta, još 1998. godine.

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju odmah je Mili Anđelković obezbedila advokata, a o njenom neosnovanom hapšenju obavešteni su i svi relevantni predstavnici međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji. Naime, Mila je uhapšena zbog stana koji je uzurpirao Albanac, inače bivši kolega njenog pokojnog oca. Iako je doneto rešenje o iseljavanju uzurpatora, napravljen je dogovor da on ostane u stanu i plaća kiriju. Međutim kiriju je platio samo jedan mesec, a posle toga je nastavio da bespravno živi u stanu", kaže se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM naglašavaju da je ovo hapšenje "još jedan je od brutalnih primera zastrašivanja Srba povratnika na Kosovo i Metohiju“.

"Očigledna je namera vlasti u Prištini da se Srbi različitim mehanizmima pritisaka i pretnjama hapšenjem odvrate od povratka.U obnovljenom dijalogu Beograda i Prištine jedna od prvih tema bilo je i pitanje interno raseljenih lica, za koje nažalost još uvek ne postoje potrebni, pre svega bezbednosni preduslovi za njihov povratak", navodi iz Kancelarije za KiM.

Oni ističu da najnoviji odnos prištinskih vlasti prema Mili Anđelković "samo pokazuje da u Prištini ne postoji politička volja da se prognani vrate na svoja vekovna ognjišta".

"Srbi sa Kosova i Metohije ne smeju biti žrtve samovolje Prištine i mete političkih i montiranih procesa. Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da se prestane sa progonom povratnika i očekuje reakciju Brisela i međunarodnih misija na ovakva kršenja prava i praksu zastrašivanja povratnika i traži da Mila Anđelković bude puštena na slobodu", zaključeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ja
31. Mart 2021.
Svega je tamo od terorista opljackano kuce stanove imanje svega to se treba spreciti nedaju narod na miru dokle te lazi i nepravde to zlo i sile se trebaju spreciti !!!!!!
Thaqi
31. Mart 2021.
Men niko ne Hapsi!
Moi
31. Mart 2021.
Bravo policia Kosovë