Kancelarija za KiM: Preotimanje tuđe kulture i falsifikovanje istorije je izneveravanje albanskih vrednosti

Kancelarija za KiM
Izvor: Kancelarija za KiM

Srpska verska i kulturna baština na Kosovu, u protekle dve decenije bila često na meti rušilačkih napada, i u tom periodu desetine crkava je spaljeno, poharano i uništeno, a neke su i danas pod oružanom zaštitom međunarodnih snaga, koje braneći srpsku baštinu brane i sopstveni evropski i hrišćanski identitet, saopšteno je večeras iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Međutim, paralelno sa izlivima ekstremističke mržnje i islamističkog verskog radikalizma, kontinuirano smo suočeni sa jednim malignijim i možda čak i opasnijim trendom, a to je nastojanje da se srpska kultura i istorija albanizuje, i da se propagandističkom i pseudioistorijskom argumentacijom posvoji kako bi se i na polju duhovne i materijalne kulture dokazala nedokaziva i suštinski fašistička teza da su prostori Kosova i Metohija oduvek bili albanski i samo albanski", navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM poručuju da zato ne treba olako prelaziti preko bilo kog pokušaja da se centralna mesta naše vere i biseri srpske kulture stave u kontekst primitivnih etnocentričnih velikoalbanskih koncepata, pa ni preko naizgled beznačajnih objava ekstremističkih portala poput "Pećkih novosti" (Peja News).

"Reč je o organizovanom i sinhronizovanom delovanju inspirisanom i vođenom iz ultranacionalističkik velikoalbanskih krugova, i besmislene tvrdnje i provokacije poput najnovije da je Pećka Patrijaršija pravoslavna albanska crkva pripadaju istoj ideološkoj matrici iz koje su rođene i sulude tvrnje da su Visoke Dečane gradili Albanci ili da su  Namanjići zapravo dinastija Nimani", navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM su upozorili međunarodnu zajednicu da je reč o dobro organizovanom pokretu koji očigledno jača i nalazi sve više sledbenika, i da je zapravo reč o najobičnijem ekstremizmu prerušenom u pseudonauku, koji je u svojoj osnovi samo fašizam.

"Albanski narod ima bogatu istoriju i kulturu na koju treba da bude ponosan. Albanci su često u istoriji pomagali i štitili srpska sveta mesta, i zato je ovaj trend preotimanja tuđe kulture i falsifikovanja istorije u suštini i izneveravanje albanskih tradicionalnih vrednosti", ističe se u saopštenju.

Kancelarija za KiM pozvala je i sve umerene Albance na Kosovu da se, u ime mira i suživota, usprotive vređanju i nipodaštavanju srpske kulture i istorije.

 

Ja
04. Decembar 2020.
To treba da vidi svet kakav je taj narod tamo nemaju nikakvu kontrolu u toj zemlji samo lazi i kriminala illegalne i svega neispravno sta ovaj svet radi kad vide i znaju oni to treba da sprece i njihove verlinke lazi mesajuse tamo ubice i oni tamo sto ne pripadaju!!!!
Ja
04. Decembar 2020.
Kosovo je srpsko istorijsko pravo sto se nikad nemoze menjati ni zameniti i to svi znaju zasto prave takve lazi i nepravde?!!!
Ja
04. Decembar 2020.
Treba prvo da se uklone sve teroristicke lazi sve te ubice tamo inace nece biti nikad mira !!!
Ja
04. Decembar 2020.
Nista tamo njima ne pripada nije nista tamo njihovo niti je ikada bilo svi znaju i poznato je svima njihove teroristicke lazi to su njihove gluposti sto neznaju sta vise da lazu uvek kad je nesto da se sredi oni lupaju na lazi i provociraju to da im se zabrani to treba i medjunarodno pravo da ispravi njihove lazi i svega sto je illegalno nezakonito nepravedno i svega sto dobro ne rade da sprece te monstrume i njihove velike lazi tako se to ne radi i tako se to ne ponasa vidimo da nisu normalni i dokle ce to tako ?!!!!
Ja
04. Decembar 2020.
To je narod bez icega dobrog zli ljudi i zle namere imaju to je sve sto cele punih 20 godina rade sta ima tamo dobro da se vidi nista nisu radili tamo ceo vreme lazu besmislice misle illegalne nezakonite stvari rade i svet cuti sta radi taj svet tamo ako necete da se to na dobro resi sa pravdom i istinom zasto ste tamo i sta uopste radite tamo pustite narod da zivi u svojoj zemlju na miru!!!
Ja
04. Decembar 2020.
Sve sto je illegalno nezakonito neispravno to treba da se makne sa teroristicke strane to se nevaze oni tamo nemaju nikakav zakon !!!
Ja
04. Decembar 2020.
I medjunarodno pravo treba sve sto je nenormalno da pretvore na normalno jer tako nece niko da zivi mi nevidimo nista dobro osim nepravde ubice teroriste lazi illegalne nezakonite nevazece neispravne i svasta i svega sto nije dobro to svet vidi sasvim drukcije i ako je sve naopako vi tamo ponistavate ljudske zivote sa tim albanskim teroristima zasto to radite!!!!!
Ja
04. Decembar 2020.
Dok se sve teroristicke lazi i sve te njihove illegalne stvari i nepravde ne ociste nikad nece biti dobro i sve te ubice odakle ce da bude dobro kad su teroristi i ubice!!!!!