Kica-Dželjilji: Neću dozvoliti da drugi kreiraju biografiju žena na Kosovu

Doarsa Kica-Dželjilji
Izvor: Reporteri

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Doarsa Kica-Dželjilji na sednici Generalnog saveta Foruma žena DSK istakla je da su, od dana njenog napuštanja liste "Gudžo", drugi govorili o njenoj biografiji, ali da je to nije uvredilo, prenosi Reporteri.

Dželjilji je u svom prvom javnom nastupu nakon napuštanja Liste "Gudžo" odgovorila na kritike zbog njenog prelaska u novu stranku.

"Danas sam prvi put pred vama na Forumu žena DSK. Proteklih dana pokušavali su da pokažu istinu koja sa mnom nema nikakve veze. I sigurna sam da to nije poslednji put, kao što sam siguran da sam daleko od toga da budem jedina žena u ovoj prostoriji o kojoj je neko drugi govorio njenu biografiju. Apsolutno se ne osećam uvređenom, a kamoli oslabljenom zbog bilo koga ko misli da biografiju žene na Kosovu mogu ispričati drugi. Neću dozvoliti da društvo i pravosudni sistem smanje biografiju svake žene na Kosovu”, rekla je ona.

Forum žena DSK izrazio je zabrinutost zbog sve većeg broja nasilja nad ženama i pozvao partijske strukture da se uključe u izradu političke platforme za osnaživanje žena sa motom "Osnažene žene, moćna država“.

Hikmete Bajrami iz Demokratskog saveza Kosova je istakla da je zabrinjavajuće što veliki procenat žena nije aktivan na tržištu rada. Ona je rekla da je potrebno kontinuirano raditi na poboljšanju položaja žena u društvu.

"Još jedna šokantna statistika sa kojom se susrećemo u svim zvaničnim izveštajima je da 80 odsto žena nije aktivno na tržištu rada, što znači da ni ne traže posao. Ovo je zaista šokantno. Šta ovo znači? Naše devojke se školuju, neko završava fakultet i radije ostaje kod kuće. Ove žene i devojke su prinuđene da završe karijeru čim postanu majke. A to se dešava zato što imamo suštinske probleme sa kojima se moramo na sistematski način baviti, da bismo poboljšali položaj žena u društvu i da bismo unapredili naše društvo i imali vidljiv, društveni napredak“, rekla je Bajrami.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku pozvao je žene sa foruma DSK da mu se pridruže na sastancima koje će održati u opštinama.

On je rekao da će zajedno sa ženama DSK razgovarati sa građanima Kosova, saslušati njihove probleme i pokazati im posvećenost da Kosovo bude ravnopravna zemlja za sve.

"Preko 318.000 učenika ne pohađa školu, ali skoro svaka kosovska porodica ne može da organizuje svoje dnevne aktivnosti zbog situacije koja je nastala u školama. Preko 25.000 nastavnika širom Kosova je u opasnosti od finansijskih sankcija jer sa njima nema ko da razgovara. Kosovske porodice doživljavaju najveće poskupljenje u modernoj istoriji Kosova. Nepriuštivost života nanosi uzastopne udarce. Za manje od godinu i po dana svaki naš građanin izgubio je petinu kupovne moći. U svemu tome, više od 60.000 radnika je napustilo Kosovo u prvih šest meseci ove godine“, rekao je predsednik DSK.