Koha: Srbija je odbila da potpiše dokument na kojem je pisalo “Republika Kosovo”

vašington vučić hoti tramp
Izvor: Facebook

Uzajamno priznavanje, naziv “Republika Kosovo” i pitanje jezera Gazivode, tačke su koje su uključene, a kasnije uklonjene iz sporazuma, koji su strankama predstavili zvaničnici Bele kuće, piše Koha. Promena je usledila nakon što je Srbija odbila da potpiše dokument koji koristi naziv „Republika Kosovo“ i kojim je trebalo da se obaveže na „uzajamno priznanje“.

Koha je uspela da obezbedi nezvanični nacrt, na čijem vrhu je pisalo da se „Republika Srbija i Republika Kosovo slažu da idu napred ka ekonomskoj normalizaciji...“.

U međuvremenu, u konačnoj verziji sporazuma, pominju se samo kao Srbija i Kosovo, uključujući i odgovarajuće prestonice.

Srbija je takođe uspela da nametne naziv pregovora u briselskom dijalogu, nazivajući ih pregovorima između Beograda i Prištine.

U devetoj tački nacrta pominje se posvećenost strana da krenu ka uzajamnom priznavanju. Ali, čak je i ova tačka preformulisana u konačnom sporazumu, uklanjajući međusobno priznavanje.

Na konferenciji za novinare nakon potpisivanja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je uklanjanje ovih tačaka velikom pobedom Srbije.

Na drugoj strani, kosovska strana neprestano negira da je bilo promena u sporazumu.

Napetosti i sukobi u kosovskoj delegaciji stvorile su tačke u kojima se govori o jezeru Gazivode.

Alijansa za budućnost Kosova bila je iziritirana izjavama premijera Hotija koji je rekao da po pitanju jezera Gazivide nije bilo ništa kontroverzno.

Hotijeva izjava negira nacrt sporazuma, u kome stoji da će "obe strane deliti jezero Gazivode kao pouzdan izvor vode i energije".

Izvori Kohe bliski događaju kažu da je ovu tačku prihvatio premijer Hoti, pa je iz tog razloga Haradinaj javno istupio protiv potpisivanja dokumenta.

Nakon što je Haradinaj zapretio napuštanjem koalicije, Hoti je zatražio da se ova tačka preformuliše u konačnom sporazumu.

"Obe strane će se složiti da sarađuju sa američkim Ministarstvom za energetiku i drugim vladinim institucijama na izradi studije izvodljivosti, s ciljem deljenja jezera Gazivode kao sigurnog snabdevača vodom i energijom," stoji u konačnoj verziji sporazuma u tački oko Gazivoda“, piše u konačnom sporazumu.

Međutim lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa negira tako nešto.

U statusu na Fejsbuku, nazvao je izveštavanje medija neistinitim, rekavši da formulacija za Gazivode 4. septembra nije pretrpela nikakve izmene.

U vezi sa usaglašavanjem formulacije, predsednik DSK rekao je da je obavešten od Hotija i porekao da je postojao zastoj u komunikaciji sa Ramušom Haradinajem, koji je javno zapretio napuštanjem koalicije ako se ne promeni tačka o Gazivodama.

Prema tumačenju pravnika, sporazum je jednostrani akt pa bi Srbija i Kosovo trebalo u narednom periodu da sklope druge sporazume radi sprovođenja obaveza preuzetih prema Sjedinjenim Američkim Državama.