Konjufca: Verujem da se pravi plan za povećanje prisustva kosovskih institucija u Severnoj Mitrovici

Gljauk Konjufca
Izvor: Klan Kosova

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca izjavio je da veruje da kosovske institucije prave plan za povećanje svog prisustva u Severnoj Mitrovici, kao i da još postoje paralelne strukture Srbije na severu koje ne mogu da se ugase za šest meseci, prenosi TV Kljan Kosova.

"Mislim da bi Vlada trebalo da sedne i napravi strateški plan za povećanje prisustva u tom delu Kosova. Ne kažem da će se to dogoditi jednog dana sledeće godine, ali verujem da bezbednosne institucije, počev od odbrambenih snaga, ministra odbrane, ministra unutrašnjih poslova, direktora obaveštajnih službi, zajedno sa premijerom, prave plan kako bi bili efikasniji u sprovođenju prisustva kosovskih institucija u tom delu zemlje od borbe protiv šverca do insistiranja na dogovoru o graničnim prelazima. Treba da se konkretizuje koliko je tamo Kosovo prisutno, a oni koji pripadaju Kosovu ne treba da čekaju da Srbija pristane ili ne", rekao je Konjufca u emisiji Rubikon na TV Kjlan Kosova.

Istakao je da takvi planovi ne mogu da budu deo televizijskih debata i konferencija za medije.

Govoreći o sastanku sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, Konjufca je izjavio da su neke njegove izjave vezane za dijalog štetne po Kosovo poput one o mogućnosti promene Ustava.  

"I premijer i predsednik i drugi zvaničnici, na primer potpredsednik vlade Bisljimi, koji vodi tim za dijalog, jasno su dali do znanja Lajčaku da ovaj pristup nije dobrodošao na Kosovu. Ako se insistira da konačno rešenje sa Srbijom bude promena Kosova sa ustavne institucionalne tačke gledišta, za nas je to veoma opasno. To je pristup koji ugrožava ustavno-pravni poredak Republike Kosovo, u korist Srbije“, rekao je Konjufca.

Istakao je da bi konačni sporazum u dijalogu bez promene Ustava bila najbolja opcija za Kosovo, ali da nije „baš optimista da će to biti postignuto“.

"Moj pesimizam se odnosi na prirodu Vlade u Srbiji, tamošnje vladajuće koalicije, u kojoj potpuno dominira politička snaga koja svoje političko-ideološke korene ima u srpskoj hegemoniji", rekao je Konjufca.