Kozarev: Beograd pokazao da ne pristaje na ucene

Kozarev
Izvor: youtube printscreen

Zamenik Diretora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev rekao je da je Beograd svojim čvrstim stavom pokazao da ne pristaje na ucene i naglasio da našoj strani nije dostavljen nikakav dokument u Briselu, o kome se spekulisalo, a koji bi bio postavljen kao neka vrsta ultimatuma, prenosi Pink.

U Briselu je juče održana druga runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, a teme su bile ekonomska saradnja i pitanje raseljenih.

"Kao što ste čuli od predsednika Vučića i od direktora Đurića da je bilo konkretnog pokušaja da se tako nešto uradi, sigurno je da se delegacija Beograda ne bi zadržala onoliko koliko smo se juče zadržali" rekao je Kozarev za Pink.

Kako je Kozarev potvrdio tokom razgovora do takvog pokušaja nije došlo. Dodao je da je delegacija Srbije uvek precizno pripremljena za razgovore.

"U EU administraciji je već četvrti ciklus kadrova koji se neposredno bave tim pitanje, od 2012. godine menja, da je u Prištini čak to osma garnitura sa kojom mi razgovaramo, a sa druge strane mi smo potpuno konzistentni, uvek dolazimo sa ogromnom količinom materijala, odlično smo pripremljeni",  dodao je Kozarev.

Kako kaže, naša strana ima uvek odgovarajući kapacitet, odgovarajući nivo, fascikle sa velikom količinom materijala i da je uvek argumentovana i spremna pozicija što se tiče svih tema.

Naglašava i da je naša strana uvek otvorena za razgovor i da uvek, kada je dijalog u pitanju, bez obzira na pritiske i težinu, na potencijalne ucene da ćemo uvek biti otvoreni da razgovaramo o bilo čemu što se tiče normalnog života.

Istoričar Nemanja Starović rekao je da je jako važno što je u tim razgovorima u Briselu naša delegacija učestvovala i bila veoma pripremljena za ovu rundu razgovora i ocenio je da bi ovo bili politički razgovori na ekspertskom novou a ne tehnički.

"Pokazali smo naš imidž kao konstruktivne i kredibilne strane, strane koje preuzme sve obaveze na sebe i strane koja je spremna da razgovara o svim temama", rekao je Starović.

Naglašava da teme koje su juče bile zastupljene su bile itekako važne.

"Kada govorimo o medijskim spekulacijama ne bih ih u potpunosti odbacio i ne bih isključio to da Lajčak i njegov tim negde u pozadini rade u pripremanju nekog dokumenta, nego sveukupnog sporazuma i da bi deo tog sveobuhvatnog sporazuma mogao biti i zahtev koji bi bio ekvivalentan zahtevu iz 2013. godine koji je Aleksandar Vučić kao prvi potpredsednik Vlade odbio - rekao je Starović i podsetio da je taj zahtev podrazumevao da ne sprečavamo tzv. Kosovu šansu u UN ", rekao je Starović.

Kako kaže, sam zahtev te vrste bi bio apsurdan jer bi podrazumevao da mi prihvatimo nešto što nismo prihvatili 2013. godine a sa druge strane nema pritiska na Prištini da ispuni ono što je potpisla.