Kritike na račun MSP: Zvanične objave na Tviteru nediplomatske i na lošem engleskom

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova
Izvor: Reporteri

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova na čijem je čelu Donika Gervala našlo se na meti kritika javnosti zbog objava na zvaničnom Tviter nalogu, a u vezi sa dešavanjima u Belorusiji i ulozi Rusije na Balkanu, prenosi Ekonomija onlajn.

Novinar Enver Robeli kaže da je objava ovog ministartstva na lošem engleskom jeziku zapravo "neprofesionalna, nediplomatska i neozbiljna“.

On je dodao da je i nedavna objava ovog ministartsva o situaciji na Bliskom istoku bila nerazumljiva i pozvao ih je da "poboljšaju svoj profesionalni nivo“.

"Objava MSP na Tviteru pre nekoliko dana o sukobu na Bliskom istoku je, takođe, bila neprofesionalna, neuravnotežena i apsurdno pojednostavljuje sukob gde se stvari ne mogu videti crno-belo. MSP mora hitno da postigne profesionalni nivo komunikacije sa javnošću. Zvanični profil na Tviteru nije blog ili privatni Fejsbuk profil, gde možete pisati korak po korak na lošem engleskom jeziku. Profil MSP na Tviteru je zapravo odraz stavova kosovske države. Sa postovima poput poslednjih, Kosovo se pojavljuje pred svetom sa zaprljanim ogledalom. Ova praksa mora da se prekine - odmah! Odgovornost nije samo na MSP, već na čitavom vladinom kabinetu, koji izgleda uspavan u udobnosti glasanja“, rekao je Robeli.

I mišljenje stručnjaka za politička pitanja Agona Malićija je da bi zvanične objave trebale da budu ozbiljnije, jer, kako kaže, institucije ne mogu biti na istom nivou kao Fejsbuk analitičari.

"Molba za Ministarstvo spoljnih poslova: zvanični tvitovi da budu ozbiljniji i koherentniji u stilu, jeziku i sadržaju. Država ne može objavljivati status slobodnog stila poput statusa Fejsbuk analitičara, rekao je Malići.

Ministarstvo spoljnih poslova je nakon kritika izbrisalo objavu na engleskom jeziku u kojoj je, kao znak reakcije na hapšenje beloruskog novinara Romana Protaševiča, od SAD-a i EU zatraženo da deluju protiv Rusije.