Kurti: Finska, uzor za Kosovo

Aljbin Kurti
Izvor: Vlada Kosova

Finska je uzor za Kosovo, jer predstavlja primer mnogih ključnih vrednosti kojima i Kosovo teži, poručio je večeras kosovski premijer Aljbin Kurti na proslavi 106. godišnjice nezavisnosti te zemlje, koju je organizovala finska ambasada u Prištini.

"Prvo, nepokolebljiva je u svojoj posvećenosti nezavisnosti i određivanju svoje sudbine. Napredovala je uprkos izazovima i pokušajima Moskve da izvrši uticaj. Sa granicom koja se proteže preko 1.000 kilometara, uz stalnu pretnju, Finska je obezbedila bezbednost za svoj narod“, rekao je Kuri, a saopštila kosovska vlada.

Dodao je da su napredak zemlje i posvećenost ljudskim pravima vredni pažnje.

"U značajnom razvoju, ove godine Finska je postala 31. članica Natoa, dajući značajan doprinos bezbednosti Evrope u okviru devetog proširenja Alijanse. Ova prekretnica naglašava posvećenost Finske bezbednosti“, dodao je Kurti.

Naveo je da je Finska direktno pomogla Kosovu u brojnim oblastima, ističući podršku Helsinkija liberalizaciji viznog režima.

Dodao je da je Finska agencija za međunarodni razvoj bila ključna u podršci vitalnim projektima u obrazovanju o ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti, zdravstvenoj zaštiti.

"Politički, pokojni finski predsednik, Marti Ahtisari, igrao je ključnu ulogu u oblikovanju ustava Kosova insistirajući i garantujući jedan od najsnažnijih skupova zaštite prava manjina u svetu“, rekao je Kurti.

Naveo je da je Kosovo ambiciozno i posvećeno odražavanju vrednosti društvenog napretka, bezbednosti, inovacija i pridruživanja evroatlantskim i evropskim institucijama.

"Radujemo se brojnim mogućnostima saradnje koje su pred nama. Neka naše prijateljstvo i dalje cveta“, poručio je Kurti.