Kurti sa Piters u Estoniji: Kosovo napredovalo u vladavini prava i borbi protiv korupcije

Aljbin Kurti na sastanku sa Alison Piters
Izvor: Vlada Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je danas u Talinu sa vršiocem dužnosti zamenika pomoćnika sekretara Stejt departmenta SAD Alison Piters.

Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog premijera, Kurti je istakao napredak Kosova u međunarodnim pokazateljima transparentnosti, vladavini prava i borbi protiv korupcije.

Takođe, bilo je reči o članstvu Kosova u Partnerstvu za otvorenu upravu i mogućnostima saradnje sa američkim agencijama, kao što je USAID, te u sprovođenju Nacionalnog akcionog plana, sa akcentom na prvi stub ovog plana, odnosno digitalnu transformaciju.

"Vlada je posvećena digitalnoj transformaciji, posebno uslugama e-uprave i digitalizaciji u obrazovanju, za koju se očekuje da će se u narednih pet godina pretvoriti u investicije od 100 miliona evra, Nastojimo da obezbedimo najpogodniju infrastrukturu za kompanije u ovom sektoru kako bi se što više razvili“, naveo je Kurti.

Govoreći o potencijalu Kosova u oblasti informacionih tehnologija, on je rekao da je Kosovo prvo na Zapadnom Balkanu po indeksu konkurentnosti u informacionim tehnologijama, te prvo u Evropi u razvoju po broju studenata u IT oblasti na 100.000 stanovnika, a drugo u oblasti tehnološke infrastrukture.