Kurti sumirao posetu Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj: Važna poseta za unapređenje bilatralnih odnosa

Kurti u poseti Irskoj i Velikoj Britaniji
Izvor: Facebook

Premijer Aljbin Kurti sumirao je posetu Ujedinjenom Kraljevstvu i Republici Irskoj, ističići da je sa tamošnjim zvaničnicima razgovarao o bilateralnim odnosima i unapređenju saradnje.

Posetu koju je započeo u Londonu, prethodne sedmice, Kurti je zavšio u Dablinu, gde mu je, kaže, bilo zadovoljstvo da dođe posle 20 godina.

"Tu nas je prvo srdačno dočekala naša dijaspora u Irskoj, kojoj se zahvaljujem na gostoprimstvu", naveo je Kurti na Fejsbuku, nabrajajući da se tokom posete Irskoj sastao sa premijerom Leom Varadkarom, te ministrom za evropske poslove Piterom Burkom sa kojima je razgovarao o produbljivanju odnosa Kosova i Irske, kao i da je posetio Gradski univerzitet u tom gradu.

Kurti je, prethodno, na početku posete, u Londonu učestvovao na Investicionom samitu Zapadnog Balkana 2024. 

"Na panel diskusiji šefova šest zemalja Zapadnog Balkana razgovarali smo o mogućnostima za investicije i napredak regiona. U okviru Samita potpisali smo Memorandum o razumevanju sa Beržom, vredan 400 miliona evra za podršku realizaciji projekata za razvoj prioritetnih sektora, što je dokaz naše požrtvovanosti...", dodao je Kurti.

U Londonu je prisustvovao i prijemu povodom 16. godišnjice nezavisnosti Kosova, u organizaciji kosovske ambasade u Londonu.

"Prijemu su prisustvovali i saveznici naše države. Početkom nedelje okupili smo se zajedno sa prestavcnicima Laburističke stranke, prijateljima Kosovai razgovarali o  inicijativi koja će dodatno ojačati odnose Kosova i Ujedinjenog Kraljevstva", dodao je Kurti.

Posle Londona, Kurti je posetio Belfast, gde je razgovarao sa premijerkom Mišel O'Nil i njenom zamenicom Emom Litl-Pengeli, predsednikom parlamenta Edvinom Putsom, opozicionim liderom Metjuom O'Tulom.

"Razgovori sa njima bili su ohrabrujući i pozitivni. Sa njima smo podelili i ono što Kosovo predstavlja kao demokratsku državu, sa jasnom prozapadnom orijentacijom. Istakli smo značaj rušenja barijera između zajednica i potrebu suočavanja sa prošlošću kako bi se izgradila bolja budućnost za sve", naveo je Kurti.

On je u Severnoj Irskoj posetio i osnovnu školu Netfild, gde je u praksi mogao da se uveri u implementaciju sistema zajedničkog obrazovanja različitih zajednica, a održao je i predavanje na Kvins Univerzitetu i učestovovao u diskusiji na tu "Građanstvo na Kosovu: izazovi i prilike".