Kurti: Vučić i Petković glavni krivci za situaciju na severu Kosova

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da će naredni dani biti izazovni i problematični, jer se Kosovo suočava sa "srpskim šovinizmom", koji, kako je rekao, veoma dobro poznaje.

Kurti je naveo da su glavni krivci za taj nered predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarija za KiM Petar Petković.

On je Fejsdbuku naveo da su srpske "ilegalne strukture", pre nego što je počelo izdavanje dokumenata za ulazak i izlazak sa Kosova, blokirale puteve, što je, kako kaže, već ranije planirano. 

"Njima su prethodile izjave, sastanci i skupovi u Beogradu i Raškoj. Tamo su ove agresivne akcije koje se danas dešavaju bile planirane i podsticane. Vučić i Petković su zaslužni za nemire", napisao je Kurti na Fejsbuku.

On navodi da je Vlada Kosova "demokratska i progresivna", koja "voli, poštuje i sprovodi zakon i ustavnost, mir i bezbednost, za sve građane bez razlike i za celu našu zajedničku državu".

"Organi za sprovođenje zakona i bezbednosti prikupljaju informacije, prate situaciju i delovaće u odbrani zakona i građana, našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Sledeći sati, dani i nedelje mogu biti izazovni i problematični", dodaje on.

Kurti navodi i da su suočeni sa "srpskim nacional-šovinizmom" koji dobro poznaje.

"Radićemo dan i noć, dežuraćemo, za vas kao građane i za našu demokratsku republiku. I zajedno uspevamo da očuvamo red i zakon", poručio je kosovski premijer.