Kvinta poziva na uzdržanost: Građani imaju pravo na mirno okupljanje 

Kvinta
Izvor: Večernje novosti

Države Kvinte i Evropska unija pozvale su Kosovo i Srbiju da se uzdrže od bilo kakve retorike ili akcije koje bi mogle povećati tenzije. Oni su u saopštenju izrazili zabrinutost zbog rizika od eskalacije situacije na Kosovu pokretanjem najavljenih protesta u nekoliko gradova sa srpskom većinom.

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i Evropske unije "primaju na znanje planirane demonstracije i izražavaju zabrinutost zbog rizika od eskalacije ili nasilja“.

Kažu da građani imaju pravo na mitinge, ali ističu da kosovski organi pravosuđa moraju da obezbede da ti skupovi ne postanu nasilni.

"Građani imaju pravo na mirno okupljanje, kao i odgovornost da obezbede da ovakva okupljanja budu mirna i da ne prerastu u nasilje. Među našim zajedničkim demokratskim pravima su pravo na mirno okupljanje i da se naš glas čuje, prava koja su organi za sprovođenje zakona dužni da štite. Organi za sprovođenje zakona imaju obavezu da održavaju javni red i treba da to čine bez kršenja demokratskih principa slobode izražavanja i okupljanja", navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuk stranici Ambasade SAD u Prištini.