Maljići: Računa se da će kao kandidat za premijera Hamza biti atraktivan i drugim partijama

Škeljzen Maljići
Izvor: Kosovo Online

Demokratska partija Kosova već je istakla svog kandidata za premijera na budućim parlamentarnim izborima, Bedrija Hamzu, aktuelnog gradonačelnika Južne Mitrovice, a politički analitičar Škeljzen Maljići smatra da Hamza može da bude konkurencija Aljbinu Kurtiju jer je, kaže, jedan od tri predsednika opština iz DPK koji su vrlo uspešni u svojim opštinama, a dok je bio ministar finansija nije imao "mrlje".

"Hamza je respektabilan. To što je on kandidovan je dobar potez u smislu demokratskih procedura, jer ne mora uvek da se kandiduje predsednik partije. Kod Hamze se računa na to da će postati atraktivan i za druge partije zbog Kurtijevog 'antiamerikanizma', odnosno, što kvari odnose sa strateškim partnerima Kosova", kaže Maljići za Kosovo onlajn. 

Bilo da bude prevremenih izbora ili da oni budu u redovnom terminu, za godinu, Maljići smatra da je ovo dobro prestrojavanje DPK i na vreme, jer je, kaže, praksa u demokratskim zemljama da se tim pripremi unapred. 

"Borba za drugo mesto je između Demokratskog saveza Kosova i DPK, a ko bude drugi može da bude i prvi u nekoj raspodeli. Pretpostavlja se da Samoopredeljenje gubi podršku i ako se sada, recimo, 100.000 glasača DSK koji su prošli put dali glas Kurtiju, vrate u prozapadni tabor, onda može da se desi da neka od ove dve opozicione partije bude prva i da formira vladu", kaže Maljići.

O tome kakva bi mogla da bude kampanja Hamze i da li će se u njoj baviti Srbima, naš sagovornik kaže da pretpostavlja da DPK u kampanji ne bi trebalo da ide protiv sporazuma koje je Kurti potpisao, jer to, kaže, "nisu Kurtijevi sporazumi".

"To je ono što je potpisao i Isa Mustafa i Hašim Tači ranije. Tih 40 sporazuma manje, više su bili rešeni 2016. godine, dok su ostale dve, tri sporne stvari. Tako da oni ne mogu da budu i protiv Kurtija i protiv svojih prethodnika koji su bolje sarađivali sa zapadnim partnerima. Zajednica srpskih opština je minimum ili optmum koji može da 'proradi' neku novu budućnost Kosova, tako da sa jedne strane imamo defakto priznanje Kosova od strane srpskih vlasti bez formalnog priznanja jer to zabranjuje Ustav Srbije, a da se sa druge strane Kosovu oslobodi put ka međunarodnim organizacijama", navodi Maljići.