Maljoku-Berdina: Uvešćemo kodeks oblačenja za učenike i nastavnike

 Edona Maljoku-Berdina
Izvor: Koha ditore

Zamenica ministra prosvete Edona Maljoku-Berdina saopštila je da je u toku izrada kodeksa oblačenja u školama, ne samo za učenike već i za nastavnike, prenosi Koha.

Maljoku-Berdina je dodala i da administrativno uputstvo kojim se zabranjuje nošenje verskih uniformi u školama ne može da bude ukinuto, jer bi izazvalo pravni vakuum.

Zamenica ministra prosvete dodala jei da će novi Zakon o plata uticati da nastavnici bolje obavljalju svoj posao.

„Zakon o platama je sada u javnoj raspravi i ostaće do 6. oktobra. Ne samo da zakon veoma dobro tretira radnike u obrazovnom sektoru, već se prema njima odnosi bolje nego ikada pre. Predviđeno je povećanje koeficijenta zarada za sve kategorije sektora obrazovanja. Takođe se bavi nekim nejednakostima u platama koje su postojale ranije, na primer psiholozima, predavačima i bibliotekarima“, rekla je Maljoku-Berdina.

Maljoku-Berdina je dodala i da još nije poznato da li će nastavnici dobiti plate za septembar.

„Očekuje se da će odluku o platama danas doneti Ministarstvo finansija. Sa terena imamo informaciju da spiskovi nisu dostavljeni kompletni, da nisu pravilno dostavljeni od opštinskih uprava za obrazovanje, odnosno da nisu u potpunosti ažurirani. Naravno, naše kolege u procesu verifikacije videće kako to stoji. Nema potvrde da li će dobiti plate za septembar”, navela je Maljoku.