Marić: Statut ZSO nije takmičenje na literarnom konkursu, već ključ za budućnost Srba

Ljubomir Marić
Izvor: Kosovo Online

Poslanik Skupštine Srbije sa Kosova Ljubomir Marić poručio je povodom poziva predsednice Kosova Vjose Osmani da se Sjedinjene Američke Države uključe u izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština da bi angažman Vašingtona mogao da da rezultate u pravcu formiranja ZSO samo pod uslovom da se sprovede isključivo ono što je predviđeno sporazumima iz Brisela iz 2013, odnosno 2015. godine.

Marić, koji je i bivši koordinator aktivnosti Upravljačkog tima za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština, navodi za Kosovo onlajn da je "planom implementacije definisano da će Upravljački tim za implementaciju Briselskog sporazuma biti taj koji će izraditi nacrt statuta" i dodaje da je taj dokument već predstavljen u Briselu. 

"Dakle, nema potrebe da bilo ko, na bilo koji način piše bilo kakve literarne radove, jer mi nismo ovde na konkursu za najbolji đački rad. Ovde se radi o ozbiljnoj budućnosti Srba i radi se o tome da ono što je potpisano, za šta postoji garancija EU kao trećeg potpisnika svih sporazuma, mora da se sprovede upravo na način na koji je dogovoreno. Niko ne može i ne treba da bude neki đak koji će pisati literarni rad na nekom đačkom konkursu", kaže Marić.  

Dodaje da su predstavnici Prištine, koji uvek pominju Ustav Kosova, uz medijaciju, odnosno garanciju EU potpisali, sa njihovog aspekta međunarodni sporazum, koji je za njih obavezujući. 

"Prva tačka plana implementacije govori o usklađivanju, odnosno pripremi pravnog okvira i to je njihov domaći zadatak. Kada to budu uradili, svakako će taj akt imati svoje utemeljenje u zakonodavstvu privremenih institucija samouprave u Prištini", istakao je Marić.  

Marić napominje i da je da je dobrodošlo uključivanje međunarodnog faktora kako bi se sproveli sporazumi dogovoreni i potpisani u Briselu.

"Nama sigurno znači pomoć svakog ko je relevantan, jak i uticajan prema vlastima privremenih institucija u Prištini da oni primene sporazum. Evropska unija to do sada nije uspela da uradi, iako je ona garant postignutih dogovora. Uključivanje SAD u tom pravcu, da se sprovede isključivo ono što je potpisano i onako kako je potpisano u Briselu, uvek ćemo da pozdravimo", rekao je Marić. 

Podsetio je da su na aktivnije uključivanje međunarodnog faktora u ispunjavanje obaveza i formiranje ZSO pozivali i predstavnici Srba sa Kosova, Vlada Srbije, kao i predsednik Aleksandar Vučić kao glavni pregovarač kako bi se sprovelo ono što je potpisano u Briselu na način na koji je, kako  kaže, dogovoreno.  

"Dakle, prvi Briselski sporazum, odnosno Sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine potpisan je 2013. godine i gotovo ceo govori o formiranju ZSO. Plan implementacije ili ono što neko danas naziva po nekim drugim sporazumima hodogram, predviđa da je tačka jedan usklađivanje pravnih okvira. Ono što Priština svakako prvo treba da uradi, a nadamo se da bi i SAD u tom pravcu išle u podršci i pomoći da se formira ZSO, jeste usklađivanje pravnog okvira, dakle stvaranje uslova da se sprovede drugi deo sporazuma, a to su principi za uspostavljanje ZSO koji govore detaljno o svim nadležnostima i načinu kako će da funkcioniše ZSO", navodi Marić.