Milić: Očekujem pomak posle Brisela, Kurtijeva politika gubi podršku na Zapadu

Dimitrije Milić
Izvor: Kosovo Online

Politikolog Dimitrije Milić očekuje da na sastanku na visokom nivou u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine koji se održava sutra dođe do napretka kada je reč o o novim vanrednim izborima u četiri opštine na severu Kosova.

"Situacija na severu je ono što je najurgentnije, ono gde bi trebalo očekivati da dođe do nekog progresa, prvenstveno što se tiče lokalnih uprava na severu i ponovljenih izbora gde može da dođe do nekih novih eskalacija ukoliko ne dođe do napretka. Verovatnije je da će do napretka doći, jer zapadne države po ovom pitanju stoje bliže pozicijama Srba sa severa, a manje na strani Prištine", kazao je Milić za Kosovo onlajn.

Ipak, ukazuje da ne bi trebalo isključiti mogućnost da u budućnosti dođe do promene dinamike ukoliko, na primer, kosovska strana bude želela da pristupi nekim međunarodnim organizacijama.

"Da li će to biti UN - manje je verovatno, da li će to biti neke druge organizacije - postoji mogućnost. Dokle god je pitanje severa nerešeno, to na neki način, iako ne odgovara Srbima sa severa odgovara poziciji Srbije jer politika koju sprovodi vlast u Prištini definitivno nije nešto što bi zapadne države mogle da podrže. Čak ni oni delovi zapadnih društava koji imaju simpatije prema Aljbinu Kurtiju ne mogu otvoreno da podržavaju takvu politiku, zato što ona nailazi na otpore u političkom 'mejnstrimu'", kazao je Milić.