Milivojević: Rezultati u Briselu očekivani, Bisljimi i Kurti nisu za napredak u dijalogu

Beograd_231122_Zoran Milivojević 06
Izvor: Kosovo Online

Karijerni diplomata Zoran Milivojević istakao je da rezultat današnjeg sastanka u Briselu nije iznenađenje, ukazujući da su premijer Kosova Aljbin Kurti i njegov zamenik Besnik Bisljimi uoči razgovora davali izjave iz kojih se videlo da neće biti napretka u dijalogu, jer Priština ne odustaje od svojih maksimalističkih ciljeva, preneo je RTV.

Milivojević je upozorio i da postoji mogućnost da ne bude napretka ni kada je reč o situaciji na terenu ukoliko izostane reakcija Zapada po pitanju odluke CBK o ukidanja dinara.

"Bojim se da neće biti napretka ni na terenu, ukoliko ne bude neke ozbiljne intervencije zapadnih centara moći, koji su jedini u stanju da ovu stvar preseku i da spreče najgori mogući scenario, koji je na vidiku", istakao je Milivojević za Tanjug.

Prema njegovima rečima, očigledno je da nekome treba paravan da se održava dijalog i da se stvara utisak da "neki proces traje".

Pojašnjava da dijaloga praktično nema i da je to očigledno i zbog današnjeg neuspelog razgovora sa jasnom porukom da prištinska strana neće da odustane od svojih maksimalističkih ciljeva i politike koju najavljuje, vezanu i za pitanje dinara.

"Tako je trenutno stanje dijaloga u vakuumu, za koji Srbija nije kriva, niti od nje nešto zavisi, već je Srbija opredeljena za dijalog i po svaku cenu će tražiti rešenje, kako bi pomogla svom narodu na Kosmetu", ukazao je Milivojević.

Ocenio je da stanje koje već duže vremena traje na Kosovu zbog akcija Prištine, a tiče se posledica radikalnih mera poput zabrane dinara, preti da dovedu do egzodusa Srba sa Kosova.

"Uslovljavaju praktično stanje pred egzodus. Jer ovo što mi gledamo, nemogućnost da ljudi normalno žive, da normalno pribavljaju hranu, nemogućnost da institucije funkcionišu, od kojih zavisi elementarni život. Mislim na vrtiće, na škole, na zdravstvo koje je najvažnije", rekao je Milivojević.

Ponavlja da Srbija koristiti sve političke i druge mehanizme da utiče da srpski narod na Kosovu nekako dođe do elementarnih uslova za život i dodaje da je izuzetno važno i da se međunarodna zajednica izjasni o tome.

"Pitanje je da li postoji politička volja, da li mogu i hoće. Ja bih rekao da mogu, ali da neće. Imam utisak da ne postoji politička volja da se odlučujuće utiče na prištinsku stranu. Ima mehanizama, ima sredstva i može da se utiče u ovom konkretnom slučaju, da se ova stvar spreči. To mogu da urade sada, iz prostog razloga što je korišćenje evra kao valute Evropske unije nelegalno na prostoru Kosova i Metohije", poručio je Milivojević.

Ukazao je na to da trenutna situacija produbljuje eskalaciju i ocenio je da je produktivno rešenje vraćanje dijalogu - da se opet počne govoriti o uspostavljanu Zajednice srpskih opština (ZSO).

Naveo je i da bi situacija bila drugačija da Srbi imaju ZSO, ali smatra da se ZSO ne uklapa u strateške ciljeve Prištine.

"Kurti ne bi mogao ovako da se ponaša da nema neku podršku iza sebe", zaključio je Milivojević.