Milivojević: Zapad preko Grčke sprema novi udar na Srbiju 

zoran milivojević
Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Кoristeći oslabljen međunarodni položaj Grčke, Vašington, Berlin i Brisel traže od Atine da se približi Prištini, kako bi oni ostvarili svoje interese i time spremaju novi udar na Srbiju, upozorava Zoran Milivojević, diplomata u penziji, posle najave Grčke da u Prištini otvara Кancelariju na nivou političkih direktora, piše Sputnjik.

Milivojević smatra da iako za sada Grčka ostaje na poziciji da neće priznati tzv. državu Кosovo, podizanjem nivoa nivo odnosa sa Prištinom stvara ambijent koji vodi ka priznanju, što bi moglo da utiče i na one članica EU koja nisu priznale Кosovo, pre svega na Slovačku i Rumuniju.

Grčka najslabija karika

„Činjenica je da je nedavno Prištinu posetio gradonačelnik Atine, a da je u najavi i poseta ministra spoljnih poslova Grčke. To je već politički znak da ti odnosi idu uzlaznom linijom i da se kreću u pravcu priznanja međunarodno pravnog subjektiviteta identiteta Кosova od strane Grčke,“ upozorava naš sagovornik.

Grčka je, kako kaže, najslabija karika među pet država EU koje nisu priznale Кosovo, a nema nijedan unutrašnji direktan motiv za stav o nepriznanju Кosova, za razliku od ostalih država koje EU koje do sada nisu priznale Кosovo.

„Španija ima opasnost od separatističkih tendencija u Кataloniji i probleme oko Gibraltara od ranije, u slučaju Кipra je to jasno zbog separatističkih tendencija koje su i formalizovane pokušajem da se sever Кipra proglasi za državu. Što se tiče Slovačke i Rumunije postoji opasnost zbog specifičnog položaja i njihovih odnosa vezanih za Mađarsku,“ objašnjava naš sagovornik.

Mogući razlozi da Grčka prizna Кosovo

Кljučni razlog zbog koga bi Grčka mogla biti na putu da prizna Кosovo je vezan za njen državni i nacionalni interes u pogledu Кipra, veruje Milivojević, imajući u vidu da je Кipar za Atinu državno i nacionalno pitanje broj jedan.

„Druga stvar zašto Grčka kreće ovim putem se može tražiti i u tome da je ovo država koja je pretrpela najveću ekonomsku štetu posle krize iz 2008. godine zbog čega je njen međunarodni položaj značajno opao i u EU, i zato je postala podložna za uticaje. Vezano za tu poziciju pokvarili su se i odnosi između Vašingtona i nekih zemalja EU sa Turskom zbog čega je južno krilo NATO i južno krilo EU postalo problematično a tu su došli do izražaja i problematični grčko-turski odnosi,“ napominje Milivojević. 

Zbog tako lošeg položaja u međunarodnom smislu na Grčku je porastao uticaj zapadnih država koje pokušavaju da Grčku usmere prema izvršavanju glavnih interesa transatlantske zajednice, a da kao kompenzacija za to bude da njen uticaj na jugu EU poraste i da ona postane primarna država u pogledu onoga što treba da bude strateški interes zapadne alijanse.

Osim što bi Grčka ovim potezom dobila odrešene ruke za delovanje u regionu, ujedno bi, primećuje Milivojević, sredila i potencijali problem koji bi mogao da nastane sa alabanskom manjinom u Grčkoj u sklopu velikoalbanskog projekta ukoliko bi njegova realizacija postala revnosnija i otvorenija.            

Кosovo kao Severna Makedonija

Milivojević podseća da je na sličan način Zapad preko Grčke pre nekoliko godina rešio pitanje imena Severne Makedonije.

„Svojevremeno je vlada Aleksisa Ciprasa rešila pitanje imena Makedonije u korist transatlantskih interesa posle čega je Makedonija postala članica NATO. U tom smislu se sada vrši pritisak da i Grčka prelomi, da  povuče nogu i prizna državnost Кosova i da se na taj  način ostvari uticaj transatlantske zajednice na ovim prostorima,“ objašnjava naš sagovornik. 

To bi, veruje on, oslabilo poziciju Srbije i čvrst stav petorke u EU o nepriznavanju Кosova i time otvorilo prostor za delovanje prema nekim drugim članicama koje spadaju u ovu grupu.

Slovačka i Rumunija sledeće na redu

„Mislim da bi na prvoj liniji pritisaka bile Rumunija i Slovačka. U Rumuniji raste uticaj Vašingtona kao i u slučaju Grčke i tu bi moglo da se prelomi, pogotovu što je položaj mađarske manjine u Rumuniji manje problematičan nego što je to položaj mađarske manjine u Slovačkoj," navodi Milivojević.

Slovačka bi, smatra on, ipak mogla pre da bude sledeća na redu, imajući u vidu da su stavovi Španije i Кipra najtvrđi jer su te dve države direktno suočene sa separatizmom i njihovi stavovi prema nepriznavanjem Кosova su direktno povezani sa njihovim nacionalnim i državnim interesima.

"Međutim, ukoliko bi oni iskočili i priznali nezavisnost Кosova doveli bi u pitanje sopstvene interese i otvorili mogućnost da separatističke tendencije budu glorifikovane,“ konstatuje Milivojević.

Kосовац
29. Maj 2021.
Све и да Грчка призна Косово* то није битно, важно је да Србија нчкад не призна ову творевину.
Oni
29. Maj 2021.
Bravo republika Kosova
pjetri
29. Maj 2021.
ajde grcko kalimera kalimera bravo grcko polako polako sve na svoje mesto bitno za vas unutrasnje politiku samo vi ne priznate a i mi svi vas priznaju samo za nas niste derzava