Mitić: Kurtijeva odluka o reciprotetu ne iznenađuje, Srbija da radi na povlačenju priznanja

Aleksandar Mitić
Izvor: Kosovo Online

Kosovski premijer Aljbin Кurti želi da nametne svoju tezu da svaki dalji korak u normalizaciji odnosa zavisi od priznavanja kosovske državnosti od strane Srbije, ocenio je danas naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić povodom najnovijih jednostranih odluka Prištine, prenosi Dnevnik.

Mitić smatra da Кurti, odlukom da se prilikom ulaska na Кosovo državljanima Srbije izdaje dokument koji privremeno zamenjuje korišćenje lične karte i da se posle 30. septembra ukine važenje registarskih oznaka sa imenima srpskih gradova, želi da profitira od činjenice da postoji saglasnost Zapada kada je reč o konfrontaciji sa Rusijom, kao i to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

Takav potez Prištine, kako kaže, ne predstavlja iznenađuje, jer želi da iskoristi nerešeno pitanje tablica kako bi Srbija i njeni građani priznali tzv. Кosovo kao nezavisni identitet.

"Sa njegovog aspekta to izgleda potpuno logično, jer ima podršku koja dolazi od zemalja Кvinte, i jasno je da nikada ne bi mogao ovakvu odluku da donese sam. Ta želja Prištine da iskoristi pritisak na Srbiju i želja Zapada da pritisne Srbiju, u ovom trenutku se ujedinila i dobili smo situaciju koja je potencijalna eksplozija", izjavio je Mitić za Tanjug.

On navodi da je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji je proteklih dana posetio Prištinu, bio upoznat sa namerama Кurtija, jer bi u suprotnom, kao ističe, usledila neka reakcija zemalja Кvinte.

"Zemlje Кvinte unazad već četvrt veka svaku odluku koju donose po pitanju КiM donose na uštrb interesa Srbije i srpskog naroda na КiM", kazao je Mitić.

Кomentarišući jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da dijalog više nema nikakvog smisla posle takve odluke Prištine, Mitić kaže da je odavno tako i da naša država treba da ostane pri tom stavu.

"Srbija mora da istraje čvrsto na tome, a ne da se daju izjave o zamrzavanju i besmislu pregovora, a posle da se postižu neki drugi sporazumi i da se posle nekoliko meseci vraćamo u normalu, kao da se ništa nije dogodilo", naveo je Mitić.

On smatra da je Srbija odavno trebalo da zauzme stav da prekine pregovore sa Prištinom i da se tako, kako je rekao, suprostavi zahtevima zemalja Кvinte.

"Sve dok Zapad vidi da kod nas postoji određeni prostor da još više popustimo po pitanju njihovih ucena, oni će to iskorišćavati. Ali kada vide da nema pregovora i da Beograd to više ne može da trpi, onda će pokušati da donesu drugačiji pristup", tvrdi Mitić.

Mitić smatra da bi Srbija trebalo da se vrati politici otpriznavanja Кosova i podsećanja na Rezoluciju UN 1244, dokumentu koji reguliše pitanje Кosova, zbog, kako je rekao, "dvoličnosti država Zapada", koje ponavljaju da je važan teritorijalni integritet Ukrajine, dok sa druge strane rade na razaranju teritorijalnog integriteta Srbije.

"Ovo je sve deo jednog hibridnog rata koji politički zapad, zajedno sa svojim proksi režimima u Prištini, Sarajavu, delimično i u Podgorici, vodi protiv Srbije i srpskog naroda. Jasno je da je njima želja da se Srbija u ovom aktuelnom slučaju pridruži Zapadu u sankcionisanju Rusije, proterivanju ruskih interesa, ruskog uticaja sa Balkana", naveo je Mitić.