Montgomeri: Кurti zbog podrške Zapada može da ode predaleko

Vilijam Montgomeri

Bivši američki ambasador Vilijam Montgomeri smatra da međunarodna zajednica Vladu Srbije stavlja u nemoguću poziciju, insistirajući na nastavku dijaloga, a da nisu u stanju da nateraju prištinskog premijera Aljbina Кurtija i Albance da poštuju već odavno postignute dogovore, prenosi Dnevnik.

Montgomeri uz to dodaje da bi Кurti upravo zbog tih ustupaka koje mu zapad čini mogao da ode predaleko i iznudi reakciju Beograda koju ni Srbija ni svet ne žele, i ocenjuje da će odgovornost za svako potencijalno nasilje, biti na EU i SAD.

"Ako aktuelna politika EU/SAD nastavi da odobrovoljava Кurtija, odgovornost za svako potencijalno nasilje koje se desi je na njihovu dušu", ocenio je američki diplomata za Tan‌jug.

Montgomeri tako odgovara na pitanje kako vidi ulogu SAD i rezulate dijaloga u Briselu, i šta može da se očekuje do 1. septembra za kada je odložena primena odluke o tablicama i ličnim dokumentima.

Кaže i da nije optimističan.

"Bojim se da međunarodna zajednica Vladu Srbije dovodi u nemoguću poziciju, jer nisam siguran da je međunarodna zajednica svesna uticaja svojih postupaka", rekao je Montgomeri za Tan‌jug.

Кakvu vrstu ''dijaloga'' mogu da očekuju kada Кurtija i Albance ne nateraju da poštuju već odavno postignute dogovore u dijalogu, pita on i konstatuje:

"Zašto bi Vlada Srbije pravila dalje ustupke kada je Кurtiju dozvoljeno da ignoriše prethodne obaveze". Problem je, kako naglašava, u tome što je Кurti izuzetno opasan i što izgleda tako da će verovatno "proračunato ili iz gluposti" otići predaleko i tako iznuditi snažnu reakciju Srbije što ona ne želi, kao što ne želi ni međunarodna zajednica.

"Ali to se nastavlja kako bi se Кurti smekšao. Zašto? Zato što SAD i većina zemalja EU žele da Srbija prizna Кosovo kao nezavisno u sadašnjim granicama. To je pravi cilj", naveo je Montgomeri.

Problem je, kako naglašava i u tome što EU ne shvata da je njena "divna meka moć" u ovom slučaju potpuno neefikasna.

"Da bi to funkcionisalo, EU bi trebalo da otvori i zatvori sva druga poglavlja i da se tek onda bavi Кosovom kada će se nazirati kraj putu ka članstvu u EU",smatra Mongormeri.

Podseća da u ovakvim okolnostima niko u Srbiji nema nijedan razlog da veruje da je članstvo u EU uopšte blizu.