Muhadžiri: Ako Kurti ne bude spreman na saradnju s drugim partijama ići ćemo na nove izbore

Artan Muhadžiri
Izvor: Klan Kosova

Politički analitičar Artan Muhadžiri za Kosovo Onlajn ocenjuje da izbor budućeg predsednika Kosova u novom parlamentu može dovesti do situacije da je neophodan izlazak na naknadne izbore. Muhadžiri smatra da će Pokretu Samoopredeljenje biti potrebna široka koalicija, kako na Kosovu ne bi došlo do institucionalne nestabilnosti.

“Trenutno je sav fokus na parlamentarnim izborima, koji će se održati 14. februara, ali ovo će biti samo prva faza, jer će druga faza biti pitanje izbora predsednika, što može da postane veliki problem i pokrene nove izbore”, kaže Muhadžiri.

On ukazuje da način izbora predsednika Kosova nameće široku koaliciju, kojom bi se obezbedilo neophodnih 80 glasova poslanika u Skupštini. Muhadžiri ne izražava optimizam da će Pokret Samoopredeljenje uspeti u tome.

“Pristup Kurtija o Osmani i njenom mestu predsednice, i način kako je predstavio, moglo bi da mu se pretvori u bumerang i onemogući mu da dobije 80 glasova. Prvi put na Kosovu imamo tako otvorene kandidature za mesto predsednika. Haradinaj i gospođa Osmani. Haradinaju je još teže da dođe na ovo mesto, jer je njegova stranka zaista mala i ne može se nametnuti brojem poslanika u Skupštini. Trebalo bi da dobije podršku Samoopredeljenja, Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova”, navodi Muhadžiri. 

On ne osporava rejting Samoopredeljenja, koji je na osnovu ispitivanja javnog mnjenja najveći, ali smatra da lider te partije Aljbin Kurti mora da postane fleksibilniji ukoliko želi da dođe na vlast.

“Teško da će to biti dovoljno za formiranje Vlade, ali i za izbor predsednika, pa će Kurti biti prisiljen da formira koalicije sa drugim strankama. Ono što vidimo u ovoj predizbornoj kampanji, to je politički agresivna pozicija i populizam gospodina Kurtija. Kako ne bi došli u institucionalnu nestabilnost, on će ili morati da napravi prinudni kompromis ili idemo na druge izbore”, zaključuje Muhadžiri.