Muhadžiri: Bez integracije Srba sa severa nemoguće je doći do dugoročnog rešenja

Artan Muhadžiri
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Artan Muhadžiri rekao je da sve mere na severu Kosova moraju biti preduzete u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, inače će imati kontraefekat, prenosi Koha.

Muhadžiri je naglasio da se bez integracije Srba na severu ne može napraviti dugoročno rešenje.

"Kosovo može sve na severu, ali plaća veliku političku cenu u Briselu i Vašingtonu. Može postojati neka kratkoročna dobit za dugoročnu štetu. Posledice bi mogle biti u zaoštravanju jezika saveznika prema Kosovu", rekao je Muhadžiri.

Samtra da je kosovski premijer Aljbin Kurti prekinuo odnose sa Evropskom unijom, a skoro zamrznuo odnose sa SAD.  

"Nikada nismo imali lošije političke odnose", naglasio je.

Prema njegovim rečima, četiri opštine na severu treba da imaju srpske gradonačelnike, jer albanski gradonačelnici nemaju legitimitet.

"Ne možete Srbima da se namećete gradonačelnicima i da govorite da je to nova realnost. Kosovo ne može da utiče na Beograd, ali Brisel i Vašington mogu, a da bi do toga došlo Kosovo mora da ima odlične odnose sa njima", ukazuje.

Muhadžiri je, govoreći o izborima na Kosovu, kazao da će i pored promene Samoopredeljenje dobiti najviše glasova.

Kako je rekao, opozicija još nije pokazala ništa što bi u potpunosti poništilo rezultat blizak onom na izborima 2021. godine.

"Postoji erozija glasova, ali nije velika. Samoopredeljenje ne može da izgubi 50 odsto glasova na centralnom nivou za tako kratko vreme. Kurti ima značajno jezgro militanata, ima i ljudi koji su bili protiv drugih partija. Ne može biti 50 odsto, ali može 30, od čega će 20 odsto možda biti dijaspora, a 10 odsto onih koji imaju preferencije. Ali 30 odsto je sigurno, a ostalo mnogo zavisi od opozicije", zaključio je Muhadžiri.