Norveški ministar odbrane: Nastaviti dijalog kako bi se sprečila dalja eskalacija na Kosovu

Petrovska i Gram
Izvor: Facebook/ Slavjanka Petrovska

Norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram izrazio je danas zabrinutost zbog bezbednosne situacije na Kosovu nakon jučerašnjih dešavanja u Banjskoj i pozvao na nastavak dijaloga kako bi se sprečila dalja eskalacija.

Gram koji se danas u Skoplju sastao sa ministarkom odbrane Severne Makedonije Slavjankom Petrovskom osudio je napad na Kosovsku policiju na, ističući da su "takvi napadi neprihvatljivi".

„Svi smo zabrinuti zbog bezbednosne situacije na severu Kosova. Norveška osuđuje jučerašnji napad na kosovske policajce i želim da izrazim saučešće porodicama poginulih. Ovaj tragični incident ilustruje važnost smanjenja tenzija na severu Kosova i politički dijalog mora da se nastavi kako bi se sprečila dalja eskalacija“, rekao je norveški ministar odbrane.

I Petrovska je rekla da se situacija na Kosovu pomno prati, s obzirom da zemlja učestvuje u misiju Kfora sa sopstvenim trupama na Kosovu i da nikome nije lako, kako je rekla, kada se „dogodi incident u regionu, posebno kada je napadnuta policija određene zemlje”.

„Kao ministar odbrane, apsolutno osuđujem napad na kosovsku policiju, izražavam žaljenje porodici i nadam se bržem oporavku povređenih. Ovo je samo još jedan dokaz da i Beograd i Priština moraju intenzivno da rade na dijalogu dok ne bude kasno. Odgovornost svakog od nas koji ima političke pozicije u određenim trenucima u državama je da donosimo odluke koje će doneti mir i prosperitet građanima, a neće stvarati sukobe i podele. Naš prioritet je da situacija na Kosovu i u regionu bude stabilna kako bi se nastavili procesi, posebno integracioni procesi, svih država regiona, što ćete deklarativno čuti i videti u izjavama svih političara. Vreme je za donošenje mudrih odluka i vreme je za odluke od kojih će građani u državama videti korist i ono što svi obećavamo u datom trenutku“, rekla je Petrovska.

Ono što ne želimo, dodala je Petrovska, jesu dodatni sukobi bilo na Kosovu ili u regionu koji će praktično, kako je rekla, destabilizovati region.

„Zabrinutost nije samo da li je Severna Makedonija bezbedna, jeste, bezbedni smo, već kroz sva ta učešća u brojnim misijama, posebno u misijama u regionu, kako na Kosovu, tako i u Bosni i Hercegovini, Severna Makedonija takođe želi da doprinese regionalnoj bezbednosti i stabilnosti“, dodala je Petrovska.