RSE: Odloženo podnošenje Boreljovog izveštaja o ukidanju mera Kosovu

Đuzep Borelj
Izvor: Kosovo Online

Iako je najavljeno da će šef evropske diplomatije Đuzep Borelj ove nedelje predati izveštaj o stepenu ispunjavanja uslova Kosova za ukidanje kaznenih mera Evropske unije, došlo je do odlaganja bez konkretnih objašnjenja, piše RSE.

Borelj je trebalo da izveštaj podnese na sastanku ambasadora država članica EU koji je održan 11 juna. Izveštaj tog dana nije stigao ambasadorima.

Diplomatski izvori EU su za Radio Slobodna Evropa  potvrdili da je nekoliko ambsadora protestovalo zbog toga, naglasivši da je u aprilu zatraženo da se izveštaj izradi što je pre moguće.

Nema zvaničnog objašnjenja zbog odlaganja, ali iz diplomatskih izvora u EU se nezvanično saznaje da je Evropska komisija predstavila probleme.

Prema istim izvorima, Komisija želi da "razjasni neke tačke izveštaja".

Okvirni datum za podnošenje izveštaja sada je 19. jun, iako i dalje nema garancija da će se to dogoditi.

Na sastanku ambasdora koji je održan 23. aprila, ambasadori država članica su prvi put raspravljali mogućnost ukidanja mera koje je Brisel uveo u junu 2023 godine.

Više diplomatskih izvora RSE u Briselu je krajem aprila reklo da se većina država članica EU zalaže za ukidanje restriktivnih mera za Kosovo. Jedina razlika među državama članicama bila je da li da se mere ukinu odmah ili postepeno.

Upućeni u izradi Boreljovog izveštaja ukazuju da će on verovatno potvrditi da su sazreli uslovi da se ukinu mere i da jedina neponznanica ponovo ostaje da li će predlog biti za poptuno ili postepeno ukidanje mera.

Portparol Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano već nekoliko nedelja poručuje da je izveštaj u završnoj fazi i da će uskoro biti dostavljen zemljama članicama.

Zemlje članice EU tražile su da se izveštaj sačini što je pre moguće, ali je njegovo podnošenje više puta odlagano i zbog radnji kosovskih vlasti na zatvaranju objekata Poštanske štedionice Srbije na severu Kosova.

Ove akcije su nazvane "jednostranim i nekoordinisanim sa potencijalom da podstaknu tenzije".