Opozicija: Kurti ugrozio bezbednost Kosova, treba da preuzme odgovornost za ZSO

Vlada Kosova
Izvor: Reporteri

Pritisak međunarodne zajednice za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom je svakim danom sve veći, dok je kosovska izvršna vlast nedavno izašla sa šest uslova za njeno formiranje, prenosi Reporteri.

Zamenik DPK-a Hajdar Beća rekao je za Kosovo pres da bi Vlada trebalo da smisli drugu alternativu od do sada viđene za ZSO.

„U ovom slučaju, ZSO je stvar za koju Vlada Kosova treba da preuzme odgovornost. Znamo da Vlada treba da donese statut na svojim sednicama za ZSO, koji treba da bude u skladu sa Ustavom Republike Kosovo. Vlada mora da ima alternative, mora da održava partnerstvo sa međunarodnim prijateljima, sa SAD i EU. Mora biti poštena i transparentna za građane Kosova. Mislim da Kurtije stav u vezi sa ZSO nije iskren”, rekao je Beća.

Zamenica DSK Rezarta Krasnići rekla je da premijer Kosova Aljbin Kurti mora da pruži odgovor po pitanju ZSO.

„Premijer Kosova Aljbin Kurti mora da se suoči sa procesima koji ima veze sa državom Kosovo, premijer mora da da odgovor šta će uraditi po pitanju ZSO. Dakle, posao ostaje premijeru, pošto on ima 51 odsto. Isto tako, premijer treba da bude oprezan u odnosu na SAD, jer smo zahvaljujući njima ovde. Mi kao DSK smo podržavali premijera u integracionim procesima, ali uvek onim procesima kada su bili u dogovoru sa SAD i EU“, rekla je Krasnići.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Tajm Kadrijaj rekao je za Kosovo pres da je premijer Kurti napravio pogrešne postupke, ugrozivši bezbednost Kosova.

„Ne znam kuda želi da ih odvede ovakvim tvrdoglavim postupcima i svojim populizmom. Predložen je nacrt, Vlada treba da ga pročita, analizira i vidi da li je u duhu Ustava Kosova i da li utiče na Ustav, jer i kada je sporazum potpisan u Briselu, poslali smo ga Ustavnom sudu i doneo je neke presude da u tom sporazumu postoji povreda Ustava. Ako ZSO treba da se pravi, to treba da bude samo u duhu Ustava. Ono što bi ova Vlada trebalo da uradi jeste da se koncentriše na konačni sporazum, jer je velika posvećenost savezničkih zemalja da se postigne konačan dogovor i u svojim konturama da se mora poštovati suverenitet, integritet, Ustav Republike Kosovo, jer mi bez savezničkih zemalja, naprasno smo aplicirali za članstvo u EU“, rekao je Kadrijaj.