Osmani: Četiri uslova za formiranje ZSO, Borelj mi je obećao ukidanje sankcija Kosovu

Vjosa Osmani
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Vjosa Osmani rekla je da joj je na poslednjem sastanku EU za Zapadni Balkan, šef evropske diplomatije Đuzep Borelj obećao ukidanje sankcija Kosovu.

Osmani je rekla da od nje niko nije tražio prihvatanje  nacrta Zajednice srpskih opština, ali da je zabrinuta u vezi sa nadležnostima koje bi ZSO imala.

Ona je rekla da je u sporazumu navedeno da će na Kosovu postojati “samouprava srpske zajednice” i da je to moguće preko ZSO, ali samo, kako je rekla, uz poštovanje četiri uslova.

Prema njenim rečima prvi uslov je da ZSO bude u skladu sa Ustavom, drugi da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet, treći da je poštovanje američkog stave i četvrti poštovanje Mogerinijevog pisma da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja čime se štiti unutrašna funkcinalnost Kosova, rekla je Osmani.

Osmani kaže da bi najbolji rešenje bilo da Kosovo izradi nacrt zajedno sa SAD i da se onda taj dokument predstavi kao projekat Republike Kosovo.

„Ovo sam rekala mnogo pre nego što sam to rekao javno na svakom sastanku koji smo imali sa drugim institucijama. Ali, takva inicijativa je morala doći od onih koji vode dijalog”, navela je Osmani i dodala da bi takav nacrt bio u skladu sa Ustavom, ali da nije na predsedniku da pravi takva dokumenta.

Na pitanje zbog čega nije pokušala da ubedi premijera u to rešenje, ona je rekla da mu ti argumenti nisu bili dovoljno uverljivi.

"Zato što možda premijeru argumenti nisu bili uverljivi. Šta još hoćete da vam kažem", odgovorila je Osmani.

Govoreći o merama EU prema Kosovu, Osmani je rekla da je “tvrdoglavost ponekad zdrava” i da se interesi Kosova moraju tvrdoglavo braniti.

“Takođe se mora izabrati pravi trenutak kada da se koristi ovakva tvrdoglavost. U slučaju da neko od nas zatraži da promenimo granice, da podelimo Kosovo ili da defunkcionalizujemo Kosovo, tada moramo tvrdoglavo da branimo svoje pravo da Kosovo ostane funkcionalna, suverena država u sadašnjim granicama, naš Ustav bez obzira sa kim razgovaramo. U slučaju da se od nas traže stvari koje ne ugrožavaju ove vrednosti i principe ja sam za to da ne pokušavamo biti ili pokazivati se jačima nego što zaista jesmo”, rekla je Osmani.

Gostujući u emisiji “Klik” na RTV21, Osmani je navela da je insistirala da se predoči jasan put ka uklanjanju sankcija Kosovu i da je Borelj zadužen da sačini taj predlog nakon čega bi došlo i do formalnog ukidanja mera EU.

Osmani je rekla da joj je Borelj obećao da se sastaviti takav predlog.

“Očekujemo da taj predlog bude vrlo brzo”, kazala je Osmani.

Ona je ponovila optužbe na račun Srbije vezano za događaje u Banjskoj i navela da istrage zemalja, koje nije želela da navede, govore u prilog tome, ali da je razočarana što zemlje - saveznice nisu uvele mere protiv Srbije.

“Moramo još malo pričekati, kako su nam rekli saveznici, jer svako od njih ima svoje interne procedure kada javno objavljuje rezultate istraga ili zaključke, tako da smo u saradnji sa njima, Ne isključujem mogućnost da vrlo brzo dođemo do ovakvih zaključaka, ali ne zaboravite da smo mi Kosovo i mi ocenjujemo naše interese, a da te zemlje procenjuju trenutak u odnosu na svoje interese i način na koji cene regionalne interese i odnose koje imaju i sa Kosovom i sa Srbijom, ali i razgovore koji se vode u okviru NATO, gde mi nažalost nismo”, rekla je Vjosa Osmani.