Osmani: Prihvatanje moratorijuma u Vašingtonskom sporazumu, jedna od najvećih grešaka

Vjosa Osmani, debata, Džon Hopkins.jpg
Izvor: Klan Kosova

Kosovska predsednica Vjosa Osmani ocenila je da je to što je bivši premijer Avdulah Hoti prihvatio da Kosovo ne lobira određeni period za priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama bila jedna od najvećih grešaka bilo kog kosovskog lidera vezano za Srbiju, prenosi Kljan Kosovo.

Osmani je ovo istakla tokom diskusije o budućnosti Kosova u okviru Škole međunarodnih naprednih studija "Džon Hopkins".

„Stvar sa kojom imamo problem u Vašingtonskom sporazumu, ali koja je već istekla i više nije problem, je takozvani moratorijum na spoljnu politiku Kosova, jer se u suštini zahtevalo da Kosovo ne lobira za međunarodno priznanje i članstva u organizacijama”, rekla je Osmani.

Ona je navela da je Kosovo implementiralo većinu ostalih tačaka sporazuma potpisanog 4. septembra 2020. godine, ali da je ova tačka bila veoma problematična za Kosovo.

„To je bila jedna od najvećih grešaka koju je bilo koji kosovski premijer ili lider ikada napravio u bilo kom procesu povezanim sa Srbijom, donekle izjednačavajući napore i borbu da se steknu priznanja države čije je proglašenje nezavisnosti bilo u skladu sa međunarodnim pravom prema oceni Međunarodnog suda pravde sa onim što je Srbija nezakonito radila koristeći nelegalna sredstva u procesu povlačenja priznanja. To je bila jedna od velikih grešaka jer se time učinilo da politika Kosova zavisi od toga šta Srbija kaže“, zaključila je Osmani.