Pašalić: Zabrinuti smo za položaj i status pritvorenih Srba na Kosovu i Metohiji

Zoran Pašalić
Izvor: Screenshot/RTS

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić razgovarao je sa šeficom Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta crvenog krsta (MKCK) Jelenom Stijačić i regionalnom koordinatorkom te organizacije Aurelijom Gotje o pitanjima zaštite prava pritvorenih Srba na Kosovu, prenosi Politika.

Kako je navedeno u saopštenju zaštitnika građana, dogovorena je stalna komunikacija, a Pašalić i predstavnica Regionalne delegacije MKCK izraziili su zabrinutost za položaj i status pritvorenih Srba na Kosovu.

"Pašalić je 26. juna tražio od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da Srbe uhapšene na Kosovu zaštiti od daljeg mučenja, zlostavljanja i torture, i da ispita postupanje Kosovske policije prema njima prilikom odvođenja u pritvorne centre", dodaje se u saopštenju.

Kancelarija prenosi da je Pašalić o slučaju uhapšenih Srba na Kosovu obavestio sve relevantne institucije.

"Zaštitnik građana je o torturi nad uhapšenim Srbima na Kosovu i Metohiji obavestio i brojne međunarodne institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava i sprečavanjem torture, insistirajući na punom poštovanju Konvencije Ujedinjenih nacija protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka", dodaje se u saopštenju.

Pašalić se, takođe, obratio na adresu 106 nacionalnih institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava, od kojih je, dodaje se u saopštenju, do sada odgovor dobio od samo tri.