Petković: Rode mora da poštuje volju srpskog naroda koji živi na severu KiM

Petar Petković
Izvor: Print Screen

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da jeodluka institucija u Prištini da ukinu srpske registarske oznake protivpravna i suprotna sporazumima o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine i da svako ko tu odluku podržava direktno ugrožava proces dijaloga.

"Da je nemački predstavnik u Prištini Jorn Rode pročitao dosadašnje sporazume, mogao je vrlo lako da uvidi da problem sa slobodom kretanja nije postojao dok su na snazi bile statusno neutralne KS tablice", poručio je Petković u saopštenju za medije.

Petković je podsetio da se, onog trenutka kada je Priština nasilno ukinula statusno neutralne KS tablice 2020. godine i tako jednostrano skratila vremenski okvir trajanja tih tablica, nijedan nemački predstavnik nije oglasio da kaže kako je ta odluka bila nelegitimna. 

"Jednu stvar gospodin Rode mora da nauči, a to je da poštuje volju srpskog naroda koji živi na severu Kosova i Metohije i koji je jasno rekao šta misli o tzv. Kurtijevoj preregistraciji", kaže Petković.

Petković je ocenio da je to što je za mesec dana samo dvoje ljudi na severu Kosova preregistrovalo svoja vozila, mnogo govori.

"Jasan je pokazatelj da niko ne može da natera Srbe na severu KiM da prestanu da budu građani Srbije i da koriste dokumenta koja izdaje Republika Srbija. Gospodin Rode je u jednom u pravu, da niko ne treba da se svađa oko registarskih tablica, ali ono što Rode nije rekao to je da nas je u tu svađu i krizu uvukao Aljbin Kurti svojim iracionalnim postupcima, a čiji je zapravo krajnji cilj da istisne postojanje države Srbije na KiM. Takav podli naum srpski narod nikada neće dopustiti. Mir koji nam je preko potreban i na kome Beograd insistira je ključan za normalizaciju odnosa, ali nažalost izjave poput ove gospodina Rodea ne ulivaju nadu da zapravo mir svi pođednako žele na Zapadnom Balkanu", istakao je Petković.