Pič: Ruski uticaj u regionu je stvaran, moramo se boriti protiv njega

Stjuart Pič
Izvor: Albanian post

Britanski izaslanik za Zapadni Balkan Stjuart Pič izrazio je uverenje da je ruski uticaj u regionu Zapadnog Balkana veoma stvaran i da mu se mora suprotstaviti, prenosi Albanija post.

"Rusija pokušava da promeni narativ svakog dana i mi se moramo boriti protiv toga“, rekao je Pič među panelistima okruglog stola u Atini.

Jedna od najosetljivijih tačaka u regionu, rekao je Pič, jeste Bosna i Hercegovina, čiji je izvor problema srpski entitet BiH, Republika Srpska.

"Ne smemo Rusiji dati priliku da destabilizuje ovaj region. Britanija podržava teritorijalni integritet Zapadnog Balkana, podržava dijalog Kosova i Srbije. EU je pravi put“, rekao je između ostalog emisar.

Pič je pozvao na povećanu pažnju regionu, za koji kaže da se suočava sa zloćudnim ruskim uticajima.

"Moj poziv među političkim liderima je da se postaraju da političke razlike ne postanu pitanja bezbednosti. Opasnost od secesionizma u Bosni i Hercegovini je na vrhu ove liste. Moramo se tome suprotstaviti, i sačuvati teritorijalni integritet ove zemlje. Moramo da nastavimo naš evroatlantski put, u saradnji sa Sjedinjenim Državama, i da nastavimo da podržavamo NATO, kao jedinu bezbednost u Evropi“, precizirao je on.