Premijerka Novog Zelanda traži ukidanje veta u Savetu bezbednosti UN 

savet bezbednosti UN
Izvor: N1 Info

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern zatražila je danas sa govornice Generalne skupštine UN ukidanje veta u Savetu bezbednosti.

"Veto mora da bude ukinut, stalne članice Saveta bezbednosti moraju da ispune svoju odgovornost zarad mira i bezbednosti, a ne da slede nacionalni interes", rekla je Ardern, prenosi RIA Novosti.

U Savetu bezbednosti je pet stalnih članica Rusija, SAD, Velika Britanija, Francuska i Kina, a svaka od njih ima pravo "veta", kojim mogu da blokiraju usvajanje bilo koje odluke.

To telo čini još 10 zemalja koje se biraju iz svake regionalne grupe na dve godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da Srbija neće glasati za ograničenje prava veta ili isključenje Rusije iz Saveta bezbednosti, On je naveo da je gotovo siguran da će Zapad pokušati da isključi Rusiju iz Saveta bezbednosti UN.

"Srbija za tako nešto, za ograničavanje prava veta ili isključenje Rusiji neće glasati. Tu nemamo nikakvu dilemu. Za to im treba dvotrećinska većina. Oni mogu i da se pozovu na to da Rusija nije pravni naslednik SSSR. Ali postoji član mislim akta 108, na koji vidim da se spremaju da se pozovu. To bi bilo rušenje međunarodnog pravnog poretka. Za jednu od tih odluka im je potrebno da Kina bude uzdržana. Bog zna šta sve mogu da urade. To nije ni daleko, ni nemoguće. Za nas bi to bila katastrofa. Zbog Kosova i Metohije, naravno", ističe Vučić.