Prenkaj: Zapadne diplomate insistiraju na ZSO, moguće da Srbi dobiju autonomiju

Albert Prenkaj
Izvor: Dukagjini

Diplomata Aljbert Prenkaj izjavio je da je njegov glavni utisak nakon današnjeg sastanaka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i "velike petorke" da zapadne diplomate snažno insistiraju da se dijalog između Srbije i Kosova nastavi i što pre započne formiranje Zajednice srpskih opština.

"Doneli su dokument i javni zahtev, u kome se, kako je Lajčak naveo, traži da dođe do deeskalacije i da je to moguće samo nastavkom pregovora tamo gde su stali. Svedoci smo da su predstavnici Kosova tražili novi pristup, posle napada u Banjskoj. Međutim, snažno se insistira da se započne osnivanje ZSO", rekao je Prenkaj za ABC njuz.

On je, međutim, primetio da još uvek nije jasno da li će ZSO imati autonomiju.

"Dok albanske opštine imaju mogućnost da administriraju primarnu zdravstvenu zaštitu, opštine sa srpskom većinom dobijaju pravo da administriraju sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Ovo je osnova dokumenta za osnivanje ZSO na osnovu kosovskog Ustava. Svedoci smo još od Ohridskog sporazuma da je reč o autonomiji sa samoupravljanjem, a izneta je ideja da postoji autonomija koncentrisana u severnim opštinama sa srpskom većinom, odnosno sa teritorijalnom autonomijom. Ako danas govorimo o dokumentu koji je zasnovan na Ustavu Kosova, onda govorimo o decentralizovanoj autonomiji za opštine sa srpskom većinom", ocenio je Prenkaj.