Prenkaj: Kurti nepromišljenom politikom ugrozio interese i Kosova i Zapada

Albert Prenkaj
Izvor: Dukagjini

Bivši ambasador Kosova u Italiji Albert Prenkaj izjavio je danas za Dukađini da je politika Aljbina Kurtija nepromišljena, s obzirom na to da je izazivajući eskalaciju na severu, doveo u pitanje interese i saradnju Kosova i SAD.

Smatra da eskalacija na severu može da ugrozi bezbednost EU, SAD i NATO-a.

"Spoljna politika Kosova je usaglašena sa SAD od njenog postojanja i ona mora da ima ovaj kontinuitet, nema prekida u spoljnoj politici. SAD u pogledu spoljne politike prema regionu Balkana imaju za cilj da održe mir u regionu. A, kako je Srbija faktor nestabilnosti, ali i faktor stabilnosti, onda je njihova spoljna politika u regionu Zapadnog Balkana više koncentrisana na Srbiju, pošto Kosovo smatraju prirodnim saveznikom", rekao je Prenkaj.

Prema njegovim rečima Kosovo do sada za SAD nije predstavljalo faktor koji može da izazove probleme u pogledu bezbednosti u regionu.

"Ali evo nekih nepromišljenih postupaka prema izjavama predstavnika američkih institucija, uključujući i senatore koji kažu da skandal na severu Kosova ugrožava bezbednost Zapada, pri čemu Zapad znači EU, SAD, znači NATO", rekao je Prenkaj.