Prva novinarka iz Ukrajine koja je stigla na Kosovo u narednih šest meseci izveštavaće iz Prištine

Aljbin Kurti i Ljudmila Makej
Izvor: Tviter/Aljbin Kurti

Ukrajinska novinarka Ljudmila Makej, koja je juče doputovala na Kosovo, izrazila je zahvalnost kosovskoj Vladi na podršci ukrajinskom narodu, prenosi Koha.

Makej je, za sada, jedini ukrajinski novinar koji je deo programa "Rezidencijalni novinar na Kosovu" u okviru kojeg je kosovska Vlada obezbedila smeštaj, platu i uslove za rad za 20 medijskih radnika iz ove zemlje, u narednih šest meseci. 

Na konferenciji za novinare ona je rekla da je impresionirana gostoprimstvom građana Kosova.

Zahvalila je i novinarima na Kosovu na solidarnosti sa ratom u Ukrajini, rekavši da je "veoma važno da svet čuje za Ukrajinu“. Makej je dodala da će njen angažman ojačati prijateljstvo između Ukrajine i Kosova.

"Kada sam izašla iz aviona osetila sam iskrenost i gostoprimstvo ljudi koji su me dočekali. Bila sam veoma impresionirana kako se bol moje zemlje oseća u srcu svakog građana. Zahvalna sam Vladi Kosova na podršci narodu Ukrajine u ovom teškom vremenu. Nažalost, rad novinara u Ukrajini postao je veoma opasan", rekla je ona i dodala da  nije imala priliku da piše o Kosovu ranije.

Makej je poručila da joj je čast što predstavlja Sindikat novinara Ukrajine, koji broji više od 16.000 članova.

"Više od 25 mojih kolega je nestalo, njihova sudbina je nepoznata. Novinarima prete i ucenjuju ih. Iskreno sam zahvalna na prilici da postanem prvi ukrajinski novinar koji je došao na Kosovo. Za mene je ovo dobra prilika da ostanem u profesiji i upoznam nove kolege“, poručila je Makej.

Fljutura Kusari iz Evropskog centra za štampu i medijske slobode je rekla da imaju i druge zahtjeve ukrajinskih novinara da dođu na Kosovo. Svako od njih će, kako navodi, mesečno primati 1.800 evra.

“Dobijaće 500 evra mesečno za troškove, 300 evra za kiriju i 1000 evra za putovanja”, najavila je Kusari.