Raci: EU je dvolična prema Kosovu taj pristup mora da se promeni

Gazmir Raci
Izvor: Ekonomia Online

Politički analitičar, Gazmir Raci, u izjavi za Ekonomiju onlajn, kritikovao je Evropsku uniju što, kako je rekao, nije identifikovala Srbiju kao krivca za neuspeh sastanka u četvrtak u Briselu.

Prema njegovim rečima, EU nerado pokazuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije pristao da potpiše sporazum. 

"Kosovo je reklo da francusko-nemačkom planu, Kosovo je reklo da ohridskom aneksu, Kosovo je juče reklo da poslednjem predlogu EU i ne znam šta još Kosovo može da uradi. Ali Kosovo se i dalje kažnjava, a ovde mi se čini da postoji neka vrsta dvoličnosti u odnosu na Kosovo sa zapada da taj pristup treba što pre promeniti jer čak i Kosovo u nekom trenutku može umorite se od ovog jednostranog pristupa koji joj, posebno, čini EU“, rekao je on

Raci je ocenio da je sastanak u četvrtak bio veoma važan jer je to prvi put da su visoki lideri EU uključeni i da je Unija veoma ozbiljno shvatila dijalog.

Naglasio je da Kosovo ne može da nastavi sa primenom sporazuma kada nema spremnosti Srbije.

"Smatram da je to bio sastanak na veoma važnom nivou jer smo prvi put imali učešće predsednika Makrona, nemačkog kancelara, predsednika Saveta EU kao i Đuzepa Borelja. Čini se da je EU mnogo ozbiljnije shvatila dijalog, posebno posle terorističkog napada 24. septembra, to je veoma važno i verujem da smo na putu ka finalizaciji ovog novog trenutka nastalog u dijalogu", rekao je on.

Dodaje da Kosovo ne može da preduzme jednostrane korake ako ne postoji volja druge strane za sprovođenje obaveza. 

Raci je pozvao da EU govori o neuspesima Srbije, jer se, prema njegovim rečima, nisu ustručavali da kažu o slučajevima kada je Kosovo odbilo. 

"Kosovo je ponovo reklo da dokumentima koje je EU predložila još ranije, ali i poslednjem dokumentu. Kao i obično, Srbija to uvek odbija, ali EU nije bila jasna u odnosu na Srbiju jer se otvoreno ne identifikuje ko je kriv za neuspeh poslednjeg sastanka. Dobro je da EU počne da priča o Srbiji i neuspesima Srbije. Jer u nekim slučajevima kada je Kosovo odbilo, zvaničnici EU nisu oklevali da poimence identifikuju osobu odgovornu za neuspehe rundi u Briselu. Ovde EU okleva, ne znam zašto, možda čekaju da se Srbija vrati sa zapada. Dobro je što zbog koordinacije klime u dijalogu EU počne ozbiljno da se bavi Srbijom", rekao je. 

On je istakao da Srbija ne može da ide putem EU integracija dok štiti one koji su izazvali sukobe na severu Kosova.

"Čini se jasno da sve zavisi od Vučića, on je problem. On je od početka bio problem jer je s vremena na vreme menjao pristupe, a takođe je iskorišćavao geopolitički razvoj i uvek potkopavao proces dijaloga. Podržao je i teroristički napad, Radojičić je na slobodi, na slobodi je još preko 100 kriminalaca. Najviše ih je ušlo u Srbiju. Dok ne budu uhapšeni i priveden pravdi, ne verujem da je Srbija ozbiljna po pitanju evropskih integracija. Bilo bi neophodno da EU uvede kaznene mere i zatraži odgovornost od Srbije u realnom vremenu kako bi Radojičić bio uhapšen, kako bi mu se sudilo, čak i ako ne bude izručen Kosovu", zaključio je on.