Raci: Vreme je da se na sto stave glavne tačke konačnog sporazuma

Gazmir Raci
Izvor: Ekonomia Online

Stručnjak za politička pitanja Gazmir Raci smatra da Kosovo više nema vremena da se bavi privremenim sporazumima u dijalogu i da bi trebalo da se pronađe konačno rešenje, a prema njemu, sada je pravo vreme za to, prenosi Ekonomija onlajn.

Raci je povodom sastanka radnih grupa Beograda i Prištine o registarskim tablicama rekao da je vreme da se ovo pitanje reši kako bi se otvorio put za postizanje opšteg sporazuma za normalizaciju odnosa.

„Nemamo vremena za gubljenje na privremene aranžmane. Kosovo ima za cilj postizanje konačnog sporazuma, ovi ciljevi su takođe u skladu sa ciljevima SAD i Bajdenove administracije, kao i Evropske unije. Sve uključene strane imaju za cilj da postignu pravno obavezujući sporazum za obe strane“, rekao je Racit.

On je dodao da bi pregovarački timovi trebalo češće da se sastaju.

„Smatram da nije bilo čestih sastanaka. Bilo bi bolje da se strane češće sastaju jer to utiče i na normalizaciju ličnih odnosa između delegacija i na duh saradnje“, rekao je on.

Kako je istakao, sada je vreme da pregovarački timovi na sto stave glavne tačke konačnog sporazuma.

„Želim da verujem da će dogovor biti postignut i nadam se da će zajedničko angažovanje SAD i EU podstaći strane da konačno reše ovo pitanje kako bi Zapadni Balkan mogao da počne da se vraća u normalu, uzimajući u obzir nedavni geopolitički razvoj događaja i rusku invaziju na Ukrajinu. Sada je vreme da strane posle izbora u Srbiji ozbiljno sednu za sto i da u toku ove godine postave glavne tačke tog konačnog sporazuma“, rekao je Raci.