Rama: Albanija će se u SB UN zalaže za rodnu ravnopravnost, versku toleranciju i borbu protiv terorizma

edi-rama
Izvor: Ekonomia Online

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da će se Albanija, kao privremena članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, zalagati za rodnu ravnopravnost, versku toleranciju, borbu protiv terorizma i bilo koje vrste fundamentalizma, u promociji mira i međusobne saradnje, prenosi Reporteri

Rama je istakao da je privremeno članstvo u savetu bezbednosti UN ogroman diplomatski uspeh za njegovu zemlju i  naveo da su pitanja rodne ravnopravnosti, mira, sigurnosti i klime prioriteti Albanije.

"Albanija će se usresrediti na pitanja rodne ravnopravnosti, kao zemlja koja je rangirana u prvih 10  zemalja na svetu prema UN-u u pogledu ravnopravnosti polova u vladi ali ne samo u vladi, već i na nižim nivoima. Podržaćemo puno i ravnopravno učešće žena u naporima za izgradnju i održavanje mira. Obvezujemo se posvećenju zaštite ljudskih i međunarodnog prava. Zaštita ljudskih prava bez diskriminacije promoviše jaču saradnju između zemalja, mir i razvoj", rekao je Rama.

Po njegovim rečima, Albanija podržava punu versku toleranciju i sklad između različitih vera i daje podršku borbi protiv terorizma i bilo koje vrste fundamentalizma.

Rama je naveo da je ponosan što je Albanija postala prvremeni član Saveta bezbednosti UN i naglasio da će biti nepokolebljivi saveznik SAD i EU.

"Ponosan sam što će Albanija predsedavati Savetom bezbednosti UN kao strateški saveznik SAD i EU. Nakon ovoga, naša zemlja će zavredeti više poštovanja, kredibiliteta i  još više ojačanog prijateljstva ", rekao je Rama .