Sastanak Makron-Šolc: Prijateljski i konstruktivan razgovor i o spornim pitanjima

Olaf Šolc i Emanuel Makron
Izvor: Twitter

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc imali su u Parizu "prijateljski i konstruktivan" razgovor, saopštile su obe strane među kojima ima nesporazuma.

Makron i Šolc nisu održali zajedničku konferenciju za novinare posle sastanka koji je trajao oko tri sata, a završen je razgovorom u četiri oka - saopštili su nemački diplomatski izvori i dodali da su Šolc i Makron razgovorali o "perspektivima ka kojima Evropa želi i mora da ide".

Ti izvori su dodali da se narednih nedelja očekuje nastavak "veoma dobre i intenzivne saradnje", prenosi Beta.

Jelisejska palata je takođe ocenila sastanak kao veoma konstruktivan dodajući da su se Makron i Šolc saglasili da se Evropska unija suočava sa "jednom od najvažnijih kriza u svojoj istoriji".

Sagovornici su razmotrili i pitanja bezbednosti i odbrane, energije sa pogledom na visoke cene i snabdevanje, i pitanja inovacija o kojima se ne slažu. Za rešavanje tih pitanja su formirane radne grupe dveju vlada.

Dvojica lidera su se takođe dogovorila da razgovaraju "pre i posle" predstojeće posete nemačkog kancelara Kini i posete francuskog predsednika SAD.

Neslaganja Pariza i Berlina su se umnožila poslednjih nedelja o strategiji koju treba usvojiti zbog rastućih cena energije, zbog nuklearne energije, naoružanja. To zabrinjava Evropu gde je francusko-nemački "motor" i dalje glavna pokretačka snaga.