Selaković sa mitropolitom Savom u Varšavi o srpsko-poljskim vezama

Ministar Nikola Selaković i mitropolit Sava
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Varšavi sa mitropolitom varšavskim i cele Poljske gospodinom Savom.

U saopštenju dostavljenom medijima se navodi da je Selaković mitropolitu preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, i pozvao ga da poseti Beograd i završeni Hram Svetog Save, koji je imao prilike da vidi dok je bio u izgradnji.

Mitropolit Sava je, kako je rekao u razgovoru, zamonašen u Manastiru Rakovica, gde je uzeo monaško ime, upravo po velikom srpskom svetitelju Svetom Savi.

Ministar Selaković je istakao da mitropolit Sava pripada Srbiji, a ne samo Poljskoj, na šta mu je sagovornik uzvratio da je Srbin i da ima srpsko ime, te da mu je Srbija druga država.

Mitropolit varšavski i cele Poljske Sava rođen je 1938. godine u Snjatičima na severoistoku Poljske kao Mihal Hricunjak.

U Beogradu je 1966. godine završio doktorske studije i dobio zvanje doktora teologije, a iste godine je, pred patrijarhom srpskim Germanom, zamonašen u manastiru Rakovica.

„Mitropolit Sava je od svog izbora na tron mitropolita koristio svaku priliku da govori o svojim jakim vezama sa Srbijom i SPC i sa ponosom ističe svoj boravak na studijama u Srbiji. Tokom i posle bombardovanja 1999. godine je u svojim propovedima pominjao stradanja srpskog naroda, posebno na Кosovu i Metohiji i držao pomene, a u pravoslavnim crkvama u Poljskoj je prikupljana pomoć za nastradale u poplavama u Srbiji 2014. godine“, navode iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.