Selaković sa šefovima diplomatija iz celog sveta, tema i Kosovo

Sastanci Selakovića u Njujorku.jpg
Izvor: MSP Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković održao je na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine UN tokom jučerašnjeg dana dvadeset bilateralnih sastanaka sa ministrima spoljnih poslova zemalja iz svih delova sveta, a nezaobilazna tema u svim razgovorima bila je situacija na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju MSP Srbije.

"Nezaobilazna tema u svim razgovorima bila je situacija na Кosovu i Metohiji, a sagovornici su sa velikom pažnjom saslušali argumentaciju ministra Selakovića kada je reč o međunarodno-pravnim osnovama na kojima Srbija zasniva odbranu svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta", navodi se u saopštenju.

Veoma sadržajan razgovor Selaković je imao sa specijalnim predstavnikom za "Alijansu civilizacija" Migelom Anhelom Moratinosom. Sa mnogim sagovornicima, dodaje se, pokrenute su konkretne inicijative za unapređenje bilateralne saradnje, a potpisano je i više sporazuma: o saradnji u poljoprivredi sa Кabo Verdeom, o pravnoj pomoći u građanskim stvarima i vazdušnom saobraćaju sa Brazilom i o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša sa Tadžikistanom.

Kako se dodaje, kao i prethodnih dana, jedna od glavnih tema u kontaktima šefova diplomatija bila je situacija u svetu, posebno kriza u snabdevanju hranom i energentima, a ministar Selaković podelio je sa mnogim sagovornicima iskustva u suočavanju sa tim izazovima.

"Među sagovornicima ministra Selakovića bila je premijerka i ministarka spoljnih poslova Samoe Fiame Naomi Mata’afa, visoka zvaničnica države sa kojom Srbija još nema diplomatske odnose i koja je iskazala interesovanje za uspostavljanje saradnje sa našom zemljom", navodi se u saopštenju.

Selaković je, takođe, bio pozvan da učestvuje na radnom ručku u okviru Centralno-evropske inicijative, na kojem je učestvovalo više ministara spoljnih poslova.