Server: Vreme je da Vašington kaže Srbiji da će NATO zaštititi njene susede

Daniel Server
Izvor: Tanjug / Zoran Žestić

Vreme je da EU i NATO postanu realni u vezi sa Srbijom i da Vašington pošalje jasan signal da će NATO zaštititi sve susede Srbije od beogradskih namera, rekao je američki stručnjak za balkanska pitanja Danijel Server, prenosi Koha.

"Stav Brisela je da u EU nema članstva za zemlju koja gaji teritorijalne ambicije i ne poštuje granice svojih suseda. Vreme je da Vašington da jasan signal da će NATO zaštititi sve susede Srbije od beogradskih nesusedskih namera", kaže Server

Server ističe da predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi da ujedini Srbe u jedinstven prostor i podseća da je poslednji put kada je Srbija to pokušala, završila u ratu.

"Srbija ima osam bliskih suseda, svi imaju srpske manjine, iako je u Bugarskoj ona manja. Šest su članice NATO-a Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Severna Makedonija, Crna Gora i Rumunija. Kod dva druga suseda su trupe EU i NATO-a predane očuvanju teritorijalnog integriteta - Bosna i Kosovo. Šta se dogodilo kada je Srbija devedesetih pokušala da proširi svoj politički prostor i ujedini neke od tih manjina u jednu državu? Rat sa Slovenijom, rat sa Hrvatskom, rat sa Bosnom, rat s Kosovom i rat sa NATO-om. Rezultat: Srbi su napustili susedne zemlje, a Srbiji nije dat ni jedan kvadratni centimetar susednih zemalja “, rekao je Server.

Po njegovim rečima, Vučićeve izjave o naporima da ujedini Srbe bez ijednog metka su neistinite, jer se u tom slučaju Srbija ne bi naoružavala.

"Da je tako, ne bi naoružavao Srbiju ruskim i kineskim oružjem. Srbija se ne suočava sa vojnom prijetnjom od svojih osam suseda. Vučić shvata da će se, ako Srbija postane dovoljno jaka, njeni susedi odreći teritorija, umesto da rizikuju rat. Nema razloga da se misli da će se to dogoditi ili da Srbija neće koristiti oružje ako misli, poput Miloševića, da može da pobedi", ističe Server.

 

Марко
21. Jul 2021.
Провокатор👎👎🏿👎🏻
Mali Mrav
21. Jul 2021.
A što je tu provokativno. ????
Umjesto da se smire političke tenzije i da se ljudi vrte svojim imanjima političari gledaju kako vladati svojim ovčicama.
Гргур
21. Jul 2021.
Aлбански лобиста
Гргур
21. Jul 2021.
Aлбански лобиста
Dragan
21. Jul 2021.
Srbija nije ratovala sa Kosovom, odakle ovom lobisti taj podatak.
Mali Mrav
21. Jul 2021.
Srbija nije ratovala ni sa Slovenijom ni Hrvatskom ni BiH ni Kosovom. Imaš ti tu pravo. Problem je u tome što je vojska Srbije ratovala.
tosa
21. Jul 2021.
Pa vidis, mali mrave, vojska Srbije nije ratovala sa tzv. Kosovom jer je Kosovo bilo i jeste deo Srbije. Ne mozes sam protiv sebe ratovati. A u Sloveniji i Hrvatskoj je ratovala JNA, jedina priznata oruzana sila SFRJ protiv neustavnih paravojnih organizacija iz Hrvatske i Slovenije koje su se, uzgred, neustavno otcepljivale od te iste SFRJ.