Spahiu: Navođenje katolika u optužnici uvredljivo, za Miloševića više radili iz muslimanske zajednice

Nedžmedin Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar i univerzitetski profesor Nedžmedin Spahiu u izjavi za Kosovo Onlajn dodatno je pojasnio razloge za napomenu koju je poslao Specijalnom sudu u Hagu, na deo optužnice koji se odnosio na zločine članova OVK počinjene nad pripadnicima katoličke zajednice na Kosovu, ističući da je to osetljiva stvar koja dodatno može da utiče na podrivanje podela u albanskoj zajednici na Kosovu.

“Pisao sam sudu u Hagu, da je to uvredljivo za katoličku zajednicu na Kosovu, jer indirektno asocira na to da je katolička zajednica u većini ili kao celina bila na strani Miloševića, što je netačno. Naravno da je bilo onih koji su radili za Miloševića iz katoličke zajednice, ali je bilo mnogo više njih iz muslimanske zajednice. To znači da oni nisu bili meta kao katolici, nego kao saradnici”, ocenjuje Spahiu. 

Spahiu navodi da iz Specijalnog suda u Hagu nije dobio nikakav odgovor, ali da je zaključio da su oni ipak usvojili njegovu sugestiju. Njegova namera, kako kaže, nije bila da ometa rad suda već da se tačno i istinito formulišu sve tačke optužnice koje se stavljaju na teret Hašimu Tačiju i ostalim optuženima.

“To se ne odnosi na samu optužnicu, već na lošu formulaciju koja čini štetu kosovskom društvu, a namera suda je da goni kriminalce, da otkriva i adresira počinioce zločina, a ne da napada kosovsko društvo, to je suština onoga što sam napisao”, ističe Spahiu. 

On je izneo zamerke na račun kosovskih zvaničnika koji nisu reogovali na ovu činjenicu, a koja je i te kako mogla imati negativne konsekvence po kosovsko društvo.

“Mislim da je to nemarnost, da niko od kosovskih zvaničnika nije reagovao na to. Oni ili napadaju sud ili uopšte ne reaguju. Oni ćute, kažu da neće da se mešaju u rad suda. Mi ne smemo da se mešamo u rad suda, kako će oni porcesuirati osumnljičene za zločine, ali ne smemo da ćutimo ako sud napravi grešku koja je očigledna i koja čini štetu kosovskom društvu, koja deli katolike i muslimane. To ni Milošević nije uspeo da ostvari, i to je jedna zaista opasna stvar i zvaničnici treba da se time pozabave, da tu napomenu upute zvaničnicima Specijalnog suda”, zaključuje Spahiu.