Srpska lista: Ćutanje o zločinima nad Srbima planski urađeno

Orahovac, stradali Srbi
Izvor: Privatna arhiva, "Novosti"

Srpska lista saopštila je danas da je ćutanje o zločinima nad Srbima na Kosovu planski urađeno kako se ne bi zahtevala odgovornost i procesuiranje zločinaca, ali i kako se ne bi ugrozio narativ da su Albanci jedine žrtve sukoba.

Kako su naveli iz Srpske liste "dok pred međunarodnim zvaničnicima priča bajke o vladavini prava i poštovanju prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, antisrpski režim Aljbina Kurtija i on lično nisu učinili ništa da pronađu odgovorne za ijedan zločin nad Srbima, iako je su neki od njih počinjeni pre više od dve decenije".

"Danas, kada pominje albanske žrtve u Orahovcu, Kurti se nije udostojio da spomene masovna ubistva, kidnapovanja i progon Srba iz ove ili bilo koje druge opštine na Kosovu i Metohiji. Kako se Kurti nije setio jame Volujak, žetelaca iz Starog Gracka, terorističkog napada na autobus Niš-Ekspresa i nad decom na reci Bistrici, otetih rudara iz Belaćevca, te Martovskog pogroma kada su ubijani i proterivani Srbi, a desetine srpskih manastira i crkava uništeno? Zaboravio je Kurti da juče podseti na masovna kidnapovanja i ubistva Srba iz Orahovca i zatraži pronalaženje i kažnjavanje zločinaca koji su i 25 godina nakon strašnog zločina na slobodi. Podsećamo da je samo u jednoj masovnoj grobnici, Volujak, u opštini Klina pronađeno 36 ubijenih srpskih civila, a samo u opštini Orahovac u toku jula meseca 1998. godine ubijeno 47 njih", piše u saopštenju Srpske liste. 

Kako navode iz Srpske liste, ćutanje o zločinima nad Srbima je planski urađeno kako se ne bi zahtevala odgovornost i procesuiranje zločinaca, ali i kako se ne bi ugrozio narativ da su Albanci jedine žrtve sukoba. 

"Nekažnjavanje zločina nad Srbima svih ovih godina za rezultat ima da se 24 godine nakon rata svakodnevno suočavamo sa napadima na Srbe, njihovu imovinu i Srpsku pravoslavnu crkvu, a od kada je antisrpski režim Aljbina Kurtija na vlasti u Prištini, ti napadi dolaze i od najviših institucionalnih predstavnika, Aljbina Kurtija, Vjose Osmani, Dželjala Svečlje i ostalih. Mrlja je zbog pasivnosti i na obrazu međunarodne zajednice jer više od dve decenije zločinci ne dozvoljavaju da zacele rane srpskog naroda, šta više svakoga dana se otvaraju nove, poput onih koje su nanete Milošu i Stefanu Jovanoviću iz Gotovuše, Miljanu Deleviću, Srećku Sofronijeviću, Dragiši Galjku, Milanu Jovanoviću", piše u saopštenju.

Kosovski premijer Aljbin Kurti danas se oglasio na društvenim mrežama, gde je napisao da je "srpska vojska i policija 19. jula 1998. godine ubijala, otimala, ranjavala i mučila Albance u Orahovcu".